Data: 2003-09-25 07:21:21
Temat: Re: Mięso inaczej
Od: "Anet" <a...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy znacie jakieś pochłaniające niewiele czasu przepisy, które
dotyczyłyby schabu i filetów z kurczaka
Ana
Może podam Ci przepis który był wytworem przypadku. Miał być grill i jak
zwykle piersi pikantne ze strony WKN. Deszcz niestety wszystko zniweczył, a
ja zostałam z 1kg piersi z kurczaka. Pokroiłam te piersi w kostkę taką mała
1cm na 1 cm tak mniej więcej, przygotowałam marynatę taką jak poniżej tylko
bez kolendry i tymianku, zamiast octu dodałam sok z cytryny. Tak
przygotowane mięso leżało w lodówce całą noc. Na drugi dzień dodałam do tego
2 jaja i 3 łychy mąki ziemniaczanej, tyle aby nie było to za gęste i
smażyłam jak placki ziemniaczane na patelni na tłuszczu. Naprawdę smaczne.
A to przepis który wykorzystałam
6 pojedynczych piersi
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
czubata łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka ostrej papryki
płaska łyżeczka cukru
kolendra
szczypta tymianku
cebulka
sól
oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić marynatę.
Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
zgnieciony ząbek czosnku. Uważać z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny
aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi
włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z każdej
strony.
Anet
|