Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "KasiaO" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mięso inaczej
Date: Thu, 25 Sep 2003 12:43:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <bkugs3$9fc$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <2...@h...teletronic.com.pl>
<bku522$8ij$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip110-198.crowley.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064486595 9708 62.111.198.110 (25 Sep 2003 10:43:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Sep 2003 10:43:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4927.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4927.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174415
Ukryj nagłówki
> Może podam Ci przepis który był wytworem przypadku. Miał być grill i jak
> zwykle piersi pikantne ze strony WKN. Deszcz niestety wszystko zniweczył,
a
> ja zostałam z 1kg piersi z kurczaka. Pokroiłam te piersi w kostkę taką
mała
> 1cm na 1 cm tak mniej więcej, przygotowałam marynatę taką jak poniżej
tylko
> bez kolendry i tymianku, zamiast octu dodałam sok z cytryny. Tak
> przygotowane mięso leżało w lodówce całą noc. Na drugi dzień dodałam do
tego
> 2 jaja i 3 łychy mąki ziemniaczanej, tyle aby nie było to za gęste i
> smażyłam jak placki ziemniaczane na patelni na tłuszczu. Naprawdę smaczne.
>
> A to przepis który wykorzystałam
> 6 pojedynczych piersi
> 6 łyżek oleju
> 2 łyżki octu winnego
> 2 łyżki sosu sojowego
> 2 łyżki keczupu
> czubata łyżeczka musztardy
> płaska łyżeczka ostrej papryki
> płaska łyżeczka cukru
> kolendra
> szczypta tymianku
> cebulka
> sól
>
> oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić
marynatę.
> Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
> zgnieciony ząbek czosnku. Uważać z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny
> aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte
piersi
> włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
> Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z
każdej
> strony.
A można tez troszkę inaczej:
piersi ugotować z solą, pokroić w kostkę. Przygotować ciasto naleśnikowe. Do
ciasta wrzucić pokrojone piersi, zetrzeć na jarzynówce żółty ser i dodać
uduszone z cebulką pieczarki, doprawić ziołami, solą. Wykładać łyżką na
patelnię i smażyć na obie strony jak kotlety.
PYSZNE!!!!
Kasia
|