Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: <p...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: do kompostownika
Date: Fri, 21 Sep 2007 20:28:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <fd12he$imt$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fd0b4f$95d$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ato34.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1190399343 19165 83.26.252.34 (21 Sep 2007 18:29:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Sep 2007 18:29:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Antivirus: avast! (VPS 000775-4, 2007-09-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:213231
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fd0b4f$95d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Chciałam zapytać, czy do kompostownika można wrzucać:
wszystko co w naturze szybko się rozkłada, więc wszystkie (prawie)* części
roślin.
> a/ suchy chleb;
Nie lepiej zostawić ptaszkom? Jako kompost (uwzględniając chemiczne
polepszacze) to raczej niewiele da.
> b/ czerwone pomidory;
Jak najbardziej.
> c/ gotowane kości ze schabu;
kompost to z tego bedzie za 20 lat. szybszy będzie pies.
> d/ ziemniaki gotowane;
z solą?
> e/ papier
Tylko z niszczarki Ziobry. A serio. Gazet kolorowych i zwykłych nie ma
sensu. Ani jedno ani drugie nie wzbogaci ci kompostu.
>
> i co jeszcze można, a czego nie?
Co jeszcze można? Wszelkie organiczne odpadku kuchenne. Fusy z kawy,
herbaty, byle w większej ilości naturalnych produktów, przerwane roślinki
(UPRAWNE!), obierki. Resztki jedzenia gotowanego/smażonego raczej w małych
ilościach.
Ja mam w kuchni dodatkowe wiadro do którego wlewa się wszystko co z roślin.
Ważne jest aby dominowała wtym biomasa, potem woda (pryzmę i tak trzeba
podlewać więc nie żałuję), a na koniec przetworzone resztki.
Popiół z ogniska, pieca/kominka (bez węgla), ścięta trawa, to trzeba
przemieszać aby nie tworzyły się pryzmy jednej substancji.
Dorzucam celowo długie patyki, które co prawda nie tworzą kompostu, ale
dodatkowo przewietrzają pryzmę - nie pozwalają jej nadmiernie się zbić.
Odchody ptactwa odczyszczone czystą wodą jak najbardziej. Większych
stworzonek (w większej ilości) raczej nie.
Nie polecam liści jesiennych zwłaszcza z niektórych drzew. Po 1> Jest ich
stanowczo za dużo.
2> Niektóre z nich wytwarzają garbnik który eliminuje konkurencję (widziałaś
kiedyś trawę pod klonami?)
Jeśli już to po przekompostowaniu na osobnej kupce 2 lata - ale prościej
spalić i popiół wywieść na kompost.
To tyle na razie
Pozdrawiam
Przemek z lasu
|