« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-01-23 13:11:09
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)On 23 Sty, 12:32, XL <i...@g...pl> wrote:
> > /Nie oszukuje ;-)
>
> He he :-)
Oszukiwałby, gdyby powiedział, że 100 % owczy.
> Czasem mam przywiezione "z gór" - ale to też
> sama sól. Zeby się nie psuły. Nie toleruję.
To ja mam chyba w miarę szczęście, bo nie trafił mi się jakiś
szczególnie słony.
> Pamiętam te z dzieciństwa - nie były takie słone i przyjemnie chrzęściły w
> zębach - owcze oscypki miały tę cechę, te dzisiejsze owczo-krowie nie.
Takie chrzęszczenie - piszczenie? To te, które czasem kupuję - maja
to ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-01-23 13:49:31
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)Dnia Mon, 23 Jan 2012 05:11:09 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 23 Sty, 12:32, XL <i...@g...pl> wrote:
>
>>> /Nie oszukuje ;-)
>>
>> He he :-)
>
> Oszukiwałby, gdyby powiedział, że 100 % owczy.
>
>> Czasem mam przywiezione "z gór" - ale to też
>> sama sól. Zeby się nie psuły. Nie toleruję.
>
> To ja mam chyba w miarę szczęście, bo nie trafił mi się jakiś
> szczególnie słony.
>
>> Pamiętam te z dzieciństwa - nie były takie słone i przyjemnie chrzęściły w
>> zębach - owcze oscypki miały tę cechę, te dzisiejsze owczo-krowie nie.
>
> Takie chrzęszczenie - piszczenie? To te, które czasem kupuję - maja
> to ;-)
>
To mleko od tej jednej owcy widać starcza... :-D
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-01-23 21:08:14
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)On 23 Sty, 14:49, XL <i...@g...pl> wrote:
> To mleko od tej jednej owcy widać starcza... :-D
Widać ta owca ma dobre geny ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-01-24 20:05:53
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)"czeremcha" <> wrote in message
news:5698a61c-b965-4296-9d3b-ebef3308a3d0@w4g2000vbc
.googlegroups.com...
On 23 Sty, 12:32, XL <i...@g...pl> wrote:
> Pamiętam te z dzieciństwa - nie były takie słone i przyjemnie chrzęściły w
> zębach - owcze oscypki miały tę cechę, te dzisiejsze owczo-krowie nie.
|
| Takie chrzęszczenie - piszczenie? To te, które czasem kupuję - maja
| to ;-)
A propos tego charakterystycznego chrzęszczenia - piszczenia kozie "oscypki"
też to mają :)
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-01-25 03:18:05
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)W dniu 2012-01-24 21:05, Bożena pisze:
>> Pamiętam te z dzieciństwa - nie były takie słone i przyjemnie chrzęściły w
>> zębach - owcze oscypki miały tę cechę, te dzisiejsze owczo-krowie nie.
> |
> | Takie chrzęszczenie - piszczenie? To te, które czasem kupuję - maja
> | to ;-)
>
> A propos tego charakterystycznego chrzęszczenia - piszczenia kozie "oscypki"
> też to mają :)
I halloumi :)
--
Pozdrawiam - Aicha
Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-01-28 15:49:55
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:jfns9c$p7t$1@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2012-01-24 21:05, Bożena pisze:
>
>>> Pamiętam te z dzieciństwa - nie były takie słone i przyjemnie chrzęściły
>>> w
>>> zębach - owcze oscypki miały tę cechę, te dzisiejsze owczo-krowie nie.
>> |
>> | Takie chrzęszczenie - piszczenie? To te, które czasem kupuję - maja
>> | to ;-)
>>
>> A propos tego charakterystycznego chrzęszczenia - piszczenia kozie
>> "oscypki"
>> też to mają :)
>
> I halloumi :)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>
Bo to piszczenie chrzęszczenie wynika z zastosowania odpowiednio
długo wysokiej temperatury obróbki masy serowej przed jej odciśnięciem.
Zastosowanie za wysokiej temperatury powoduje to chrzęszczenie
i w większości serów jest traktowane jako wada.
Bułgarski kaszkawał należy do tych, w których chodzi
o uzyskanie tego chrzęstu. Prawdopodobnie w haloumi też.
A nasze oscypki są robione chyba raczej w dość mało powtarzalnych
warunkach i dlatego jedni robią tak a inni siak.
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-01-28 16:24:56
Temat: Re: do koneserów serów (czyli jeśli nie lubisz wina - nie czytaj)Dnia Sat, 28 Jan 2012 16:49:55 +0100, michalek napisał(a):
> A nasze oscypki są robione chyba raczej w dość mało powtarzalnych
> warunkach i dlatego jedni robią tak a inni siak.
Jesli nie chrzęszczą to znaczy że WODY mają za dużo. Oszustwo za oszustwem
- wspominany nadmiar soli wiąże ogromne ilości wody, celowo "oscypki" są
przesolone.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |