« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-01-22 13:05:13
Temat: Forma na szarlotkę
Cześć, słuchajcie jest taka rzecz, że wkrótce przyjdzie mi upiec ~4-5
szarlotek :)
Miałem kiedyś formę do tarty z grubej porcelany i się dobrze sprawdzała,
ale "wyszła" razem z ciastem, zaś biorąc liczbę powyżej, to 1 forma i tak
będzie nieekonomicznym rozwiązaniem na aktualny przypadek :)
Gdybym mógł, kupiłbym pewnie ze 2 porcelanowe formy do tarty ale nigdzie w
u mnie w Zagłębiu nie znalazłem, za to są formy inne - z blachy (czasem
napisane, że to na pizzę o_O) oraz zupełnie dziwne z silikonu :>
Co polecacie? Szukać porcelany, czy brać metalowe/gumowe?
Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
"wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i potem
jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-01-22 13:07:36
Temat: Re: Forma na szarlotkęSun, 22 Jan 2012 14:05:13 +0100, Kapsel napisał(a):
> Cześć, słuchajcie jest taka rzecz, że wkrótce przyjdzie mi upiec ~4-5
> szarlotek :)
Ach, pytanie dodatkowe mam jeszcze, zapomniałem :]
Otóż, te 5 szarlotek ma powstać jednego wieczora, co dla mnie będzie DUŻYM
wyczynem (jestem generalnie jednozadaniowy).
Stąd pytanie - czy mogę sobie np. obrać jałbka i podpiec dzień wcześniej i
nic im nie będzie złego? Albo ciasto kruche dzień wcześniej i do lodówki
(bo nie wiem czy z ciasta z zamrażarki potem coś uda mi się uformować ;)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-01-22 13:11:32
Temat: Re: Forma na szarlotkęW dniu 2012-01-22 14:07, Kapsel pisze:
> Stąd pytanie - czy mogę sobie np. obrać jałbka i podpiec dzień
> wcześniej i nic im nie będzie złego?
Jak najbardziej, pod warunkiem, że je właśnie upieczesz/usmażysz, bo
świeże puszczą sok i ściemnieją.
> Albo ciasto kruche dzień wcześniej i do lodówki (bo nie wiem czy z
> ciasta z zamrażarki potem coś uda mi się uformować ;)
Tym lepiej - kruche ciasto jest najlepsze, jeśli się je porządnie
schłodzi w lodówce. Do tzw. pleśniaka to ja nawet przymrażałam lekko
ciasto tak, żebym potem mogła je zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-01-22 13:47:52
Temat: Re: Forma na szarlotkę"Kapsel" <k...@o...pl> wrote in message
news:1w4b6ggkj7h7e.dlg@kapselek.net...
<...>
| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
potem
| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
te końce i wyjmiesz ciasto.
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-01-22 13:57:21
Temat: Re: Forma na szarlotkęSun, 22 Jan 2012 14:47:52 +0100, Bożena napisał(a):
>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
> potem
>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>
> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
> te końce i wyjmiesz ciasto.
Tak proste, że trudno uwierzyć :D kocham usenet! ^_^
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-01-22 19:32:12
Temat: Re: Forma na szarlotkęDnia Sun, 22 Jan 2012 14:05:13 +0100, Kapsel napisał(a):
> Co polecacie? Szukać porcelany, czy brać metalowe/gumowe?
Jednorazowe aluminiowe.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-01-22 19:34:47
Temat: Re: Forma na szarlotkęDnia Sun, 22 Jan 2012 14:07:36 +0100, Kapsel napisał(a):
> Otóż, te 5 szarlotek ma powstać jednego wieczora, co dla mnie będzie DUŻYM
> wyczynem (jestem generalnie jednozadaniowy).
> Stąd pytanie - czy mogę sobie np. obrać jałbka i podpiec dzień wcześniej i
> nic im nie będzie złego? Albo ciasto kruche dzień wcześniej i do lodówki
> (bo nie wiem czy z ciasta z zamrażarki potem coś uda mi się uformować ;)
Jak najbardziej.
Ciasto kruche/półkruche/śmietanowe/itp robię hurtowo i zamrażam w
porcjach,kiedy mam np dużo jajek/tłuszczu/śmietany do zagospodarowania.
Jabłka mam w słoikach - na zimę robię tego multum i po prostu czekają na
swoją kolej. Tak więc tym bardziej możesz przesmażyć jabłka tylko kilka dni
wcześniej i do lodówki, byle nie za długo, bo popleśnieją.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-01-22 19:41:45
Temat: Re: Forma na szarlotkęDnia Sun, 22 Jan 2012 14:47:52 +0100, Bożena napisał(a):
> "Kapsel" <k...@o...pl> wrote in message
> news:1w4b6ggkj7h7e.dlg@kapselek.net...
> <...>
>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
> potem
>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>
> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
> te końce i wyjmiesz ciasto.
>
Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
http://www.gama2000.pl/product/5/49
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-01-23 08:44:20
Temat: Re: Forma na szarlotkęSun, 22 Jan 2012 20:41:45 +0100, XL napisał(a):
>>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>>| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
>> potem
>>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>>
>> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
>> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
>> te końce i wyjmiesz ciasto.
>>
>
> Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
> najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
> używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
> http://www.gama2000.pl/product/5/49
No wieeem, ale estetyka "karbowanego" brzegu w formie to tarty jest dla
mnie tak urocza, że trudno byłoby mnie namówić na "prostokątną" szarlotkę
;)
Ale może spróbuję w okrągłej formie zrobić, bo są takie otwierane też.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-01-23 11:16:48
Temat: Re: Forma na szarlotkęW Ikei kiedyś mieli porcelitowe formy do tarty, ale już chyba wycofali,
przynajmniej na stronie ich nie ma. Za to mają coś takiego blaszanego i
z wyjmowanym dnem:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60133035/
- -
Nika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |