Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kapsel <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Forma na szarlotkę
Date: Mon, 23 Jan 2012 09:44:20 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <u...@k...net>
References: <1...@k...net> <jfh435$sbp$1@inews.gazeta.pl>
<1lfc3jtr8bzzk$.o47k4cudlj7m$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 194.181.161.174
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1327308248 3342 194.181.161.174 (23 Jan 2012 08:44:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Jan 2012 08:44:08 +0000 (UTC)
X-User: tojakapsel
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341369
Ukryj nagłówki
Sun, 22 Jan 2012 20:41:45 +0100, XL napisał(a):
>>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>>| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
>> potem
>>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>>
>> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
>> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
>> te końce i wyjmiesz ciasto.
>>
>
> Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
> najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
> używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
> http://www.gama2000.pl/product/5/49
No wieeem, ale estetyka "karbowanego" brzegu w formie to tarty jest dla
mnie tak urocza, że trudno byłoby mnie namówić na "prostokątną" szarlotkę
;)
Ale może spróbuję w okrągłej formie zrobić, bo są takie otwierane też.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
|