Data: 2012-01-22 19:41:45
Temat: Re: Forma na szarlotkę
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 22 Jan 2012 14:47:52 +0100, Bożena napisał(a):
> "Kapsel" <k...@o...pl> wrote in message
> news:1w4b6ggkj7h7e.dlg@kapselek.net...
> <...>
>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
> potem
>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>
> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
> te końce i wyjmiesz ciasto.
>
Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
http://www.gama2000.pl/product/5/49
--
XL
|