Data: 2012-01-23 08:44:20
Temat: Re: Forma na szarlotkę
Od: Kapsel <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sun, 22 Jan 2012 20:41:45 +0100, XL napisał(a):
>>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>>| "wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
>> potem
>>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>>
>> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
>> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
>> te końce i wyjmiesz ciasto.
>>
>
> Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
> najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
> używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
> http://www.gama2000.pl/product/5/49
No wieeem, ale estetyka "karbowanego" brzegu w formie to tarty jest dla
mnie tak urocza, że trudno byłoby mnie namówić na "prostokątną" szarlotkę
;)
Ale może spróbuję w okrągłej formie zrobić, bo są takie otwierane też.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
|