| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-12 10:34:55
Temat: Re: dobre knedle
"Syla" <s...@x...pl> wrote in message
news:ee6274$r29$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ee618c$opo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Syla" <s...@x...pl> wrote in message
>> news:ee60g4$3dl$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >
>> > Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> > news:ee5v5g$qkg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >>
>> >
>> >> Można podać z masłem, broń Boże przypalonym lub śmietaną, z cukrem,
>> > cynamon
>> >> mielony to jest to...
>> >
>> > a dlaczego broń Boże, ja własnie robię z przypalonym i właśnie tylko z
>> > przypalonym + cukier i cynamon maja ten wyjątkowy smak
>>
>> Truje, zwłaszcza wątrobę.
>
> tak też myślałam, ze to napiszesz, ale to trochę parę razy w roku z
> pewnością nie zaszkodzi a wręcz może dostarczyń nowych doznań smakowych
Jako dziecko bardzo często jadłem takie knedle - nawet ze słoików śliwki -
odsączone z kompotu babcia oblepiała ciastem. I polewała przyrumienionym
masłem. Ale nie polecam.
Ale znam inne knedle, też w ten sposób podane - z masłem, albo śmietaną,
cukrem i cynamonem.
Obierasz jabłka i siekasz na kawałeczki, następnie robisz ciasto jak na
naleśniki tylko gęstsze i dodajesz jabłek, po wymieszaniu kładziesz ciasto z
jabłkami łyżką na wrzątek, gdy wypłyną jeszcze chwilkę pogotujesz
(sprawdzasz, czy w środku nie są surowe i tak ustalasz czas gotowania)
wybierasz łyżką cedzakową na talerze i traktujesz masełkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-12 10:41:18
Temat: Re: dobre knedle
Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A co to jest przypalone masło???
normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu patelnię
trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła zbyt
mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-09-12 10:51:50
Temat: Re: dobre knedleUżytkownik Karka napisał:
> Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
> news:ee60g4$3dl$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>news:ee5v5g$qkg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>>Można podać z masłem, broń Boże przypalonym lub śmietaną, z cukrem,
>>
>>cynamon
>>
>>>mielony to jest to...
>>
>>a dlaczego broń Boże, ja własnie robię z przypalonym i właśnie tylko z
>>przypalonym + cukier i cynamon maja ten wyjątkowy smak
>>
>
>
>
> A co to jest przypalone masło???
Smażone do momentu, aż wytrącą się paproszki i lekko zezłocą.
Mozna użyć też gęstej, tłustej śmietany.
Wtrącę może pewien dysonans smakowy.. ;)
Płotki smażone w takiej właśnie bardzo tłustej śmietanie sa rewelacyjne.
Starczy sama sól jako przyprawa, bez zadnych zamorskich cudów.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-09-12 11:03:17
Temat: Re: dobre knedle
"rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> wrote in message
news:ee63jp$g2v$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Karka napisał:
>
>> Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w
>> wiadomości news:ee60g4$3dl$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>>Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>news:ee5v5g$qkg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>>>Można podać z masłem, broń Boże przypalonym lub śmietaną, z cukrem,
>>>
>>>cynamon
>>>
>>>>mielony to jest to...
>>>
>>>a dlaczego broń Boże, ja własnie robię z przypalonym i właśnie tylko z
>>>przypalonym + cukier i cynamon maja ten wyjątkowy smak
>>>
>>
>>
>>
>> A co to jest przypalone masło???
>
> Smażone do momentu, aż wytrącą się paproszki i lekko zezłocą.
> Mozna użyć też gęstej, tłustej śmietany.
> Wtrącę może pewien dysonans smakowy.. ;)
> Płotki smażone w takiej właśnie bardzo tłustej śmietanie sa rewelacyjne.
> Starczy sama sól jako przyprawa, bez zadnych zamorskich cudów.
> --
> rAzor
> ----------------------------------------------------
------------
> Z lewicą się nie dyskutuje.
> Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
He..he, te knedle jadłem nadziewane kiełbasą lub mielonym mięsem z cebulką,
z sosem grzybowym, ale z płotkami to jeszcze nie. Choć jakby zemleć takie
uklejki, czy inne rybki, to kto wie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-09-12 11:11:04
Temat: Re: dobre knedlerAzor napisał(a) 12/09/2006 12:51:
>>> a dlaczego broń Boże, ja własnie robię z przypalonym i właśnie tylko z
>>> przypalonym + cukier i cynamon maja ten wyjątkowy smak
>> A co to jest przypalone masło???
>
> Smażone do momentu, aż wytrącą się paproszki i lekko zezłocą.
To nie przypalone... To się jakoś nazywa, faktycznie świetna rzecz do
okraszania np. pierogów.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-09-12 11:27:04
Temat: Re: dobre knedle
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C12C6268.A719%notujaca@gazeta.pl...
> rAzor napisał(a) 12/09/2006 12:51:
>
>>>> a dlaczego broń Boże, ja własnie robię z przypalonym i właśnie tylko z
>>>> przypalonym + cukier i cynamon maja ten wyjątkowy smak
>
>>> A co to jest przypalone masło???
>>
>> Smażone do momentu, aż wytrącą się paproszki i lekko zezłocą.
>
> To nie przypalone... To się jakoś nazywa, faktycznie świetna rzecz do
> okraszania np. pierogów.
Zrumienione masło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-09-12 19:37:28
Temat: Re: dobre knedleDnia Tue, 12 Sep 2006 10:42:52 +0200, Magda B. napisał(a):
> Czy ktos moze mi podac sprawdzone przepisy na knedle ze sliwkami? Bardzo
> prosze o dokladne proporcje i fachowy instruktaz. Ciasta wszelkiego rodzaju
> to nie moja mocna strona, ale mnie jakos naszlo na knedle.
>
> pozdrawiam
> Magda
ciasto:
1 kg ziemniaków
25 dkg mąki
2 dkg mąki ziemniaczanej
1 duże jajo
mąka do formowania
Ziemniaki ostudzić, zmielić i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Do każdej śliwki wsypać trochę cukru i cynamonu i zawijać w ciasto.
ugotować, polać roztopionym masłem i posypać cukrem.
Można polać śmietaną.
Smacznego
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-09-12 19:40:16
Temat: Re: dobre knedle
> jak już będziesz miała te knedle zrobione to ja proponuję polac je lekko
> przypalonym masłem i posypać cukrem z cynamonem - w tej wersji smakują mi
> najlepiej.
Teraz to juz nie ma sily - musze te knedle zrobic! I to koniecznie z tym
zrumienionym maslem bo juz mi pachnie, no i cynamon, mniam....
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-09-12 20:11:36
Temat: Re: dobre knedle
Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl...
|
| Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
| news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
| >
| > A co to jest przypalone masło???
|
| normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu patelnię
| trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
| zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła zbyt
| mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
nasze slownictwo ubozeje w tempie ekspresowym wrecz :(
mamy jeszcze okreslenie "przyrumienic" i jesli stosujemy maslo od aromatczynego
polania jakiejs potrawy, musimy je [z duzym wycziuciem] przyrumienic uwazajac,
by nie spalic ! :-)
ale trafic dzisiaj dobre maslo, to marzenie
obrzydliwa jest ta pogon za kasa :( i psucie naszego dobrego polskiego zarelka..
smacznego :)
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-09-12 20:14:29
Temat: Re: dobre knedle
Użytkownik "rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> napisał w wiadomości
news:ee63jp$g2v$1@inews.gazeta.pl...
| Użytkownik Karka napisał:
| >
| > A co to jest przypalone masło???
| Smażone do momentu, aż wytrącą się paproszki i lekko zezłocą.
| Mozna użyć też gęstej, tłustej śmietany.
| Wtrącę może pewien dysonans smakowy.. ;)
| Płotki smażone w takiej właśnie bardzo tłustej śmietanie sa rewelacyjne.
| Starczy sama sól jako przyprawa, bez zadnych zamorskich cudów.
| --
| rAzor
h, hi, Azorku :)
ja w ten sosob robie schab ! :) rozplywa sie w ustach .. i robie go nie w
piekarniku, ale w "sprytnej", chyba wegierskiej patelence.. sprytnej, bo jest
niewielka, ale spokojnie miesci na swoim groszkowanym dnie troche wiecej niz 1/2
kg schabu bez kosci - opiekam go szybko, potem samruje smietana i dochodzi
sobie.. cud-miod.. a miodu czasem mu tez daje :)
smacznego
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |