Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dobre knedle
Date: Tue, 12 Sep 2006 12:34:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ee62hc$c05$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ee5s3h$b02$1@nemesis.news.tpi.pl> <ee5sip$c3i$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ee5v5g$qkg$1@atlantis.news.tpi.pl> <ee60g4$3dl$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ee618c$opo$1@nemesis.news.tpi.pl> <ee6274$r29$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdn74.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1158057326 12293 83.6.255.74 (12 Sep 2006 10:35:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 10:35:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0636-3, 2006-09-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277785
Ukryj nagłówki
"Syla" <s...@x...pl> wrote in message
news:ee6274$r29$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ee618c$opo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Syla" <s...@x...pl> wrote in message
>> news:ee60g4$3dl$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >
>> > Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> > news:ee5v5g$qkg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >>
>> >
>> >> Można podać z masłem, broń Boże przypalonym lub śmietaną, z cukrem,
>> > cynamon
>> >> mielony to jest to...
>> >
>> > a dlaczego broń Boże, ja własnie robię z przypalonym i właśnie tylko z
>> > przypalonym + cukier i cynamon maja ten wyjątkowy smak
>>
>> Truje, zwłaszcza wątrobę.
>
> tak też myślałam, ze to napiszesz, ale to trochę parę razy w roku z
> pewnością nie zaszkodzi a wręcz może dostarczyń nowych doznań smakowych
Jako dziecko bardzo często jadłem takie knedle - nawet ze słoików śliwki -
odsączone z kompotu babcia oblepiała ciastem. I polewała przyrumienionym
masłem. Ale nie polecam.
Ale znam inne knedle, też w ten sposób podane - z masłem, albo śmietaną,
cukrem i cynamonem.
Obierasz jabłka i siekasz na kawałeczki, następnie robisz ciasto jak na
naleśniki tylko gęstsze i dodajesz jabłek, po wymieszaniu kładziesz ciasto z
jabłkami łyżką na wrzątek, gdy wypłyną jeszcze chwilkę pogotujesz
(sprawdzasz, czy w środku nie są surowe i tak ustalasz czas gotowania)
wybierasz łyżką cedzakową na talerze i traktujesz masełkiem.
|