Data: 2006-09-12 21:07:24
Temat: Re: dobre knedle
Od: "Miszka52" <m...@n...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ee74as$6i4$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
> news:ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl...
> |
> | Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
> | news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> | >
> | > A co to jest przypalone masło???
> |
> | normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu
patelnię
> | trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
> | zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła zbyt
> | mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
>
>
> nasze slownictwo ubozeje w tempie ekspresowym wrecz :(
> mamy jeszcze okreslenie "przyrumienic" i jesli stosujemy maslo od
aromatczynego
> polania jakiejs potrawy, musimy je [z duzym wycziuciem] przyrumienic
uwazajac,
> by nie spalic ! :-)
> ale trafic dzisiaj dobre maslo, to marzenie
> obrzydliwa jest ta pogon za kasa :( i psucie naszego dobrego polskiego
zarelka..
>
> smacznego :)
> Barbara
>
No właśnie... te wszystkie masła "extra" są masłem chyba tylko z nazwy. Czuć
je chemią i na pieczywie i na patelni. Fuj, obrzydliwstwo. Jedynie Łaciate
extra jeszcze trochę bardziej przypomina smak dawnego masła. A może ktos
może jeszcze jakąś markę (firmę) polecić, co faktycznie może sprostać
zadaniu wytworzenia prawdziwego masła?
|