Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Miszka52" <m...@n...interia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dobre knedle
Date: Tue, 12 Sep 2006 23:07:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ee77j6$d47$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ee5s3h$b02$1@nemesis.news.tpi.pl> <ee5sip$c3i$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ee5v5g$qkg$1@atlantis.news.tpi.pl> <ee60g4$3dl$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl> <ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ee74as$6i4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pg69.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158095271 13447 217.98.225.69 (12 Sep 2006 21:07:51
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 21:07:51 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277833
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Barbara" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ee74as$6i4$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
> news:ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl...
> |
> | Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
> | news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> | >
> | > A co to jest przypalone masło???
> |
> | normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu
patelnię
> | trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
> | zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła zbyt
> | mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
>
>
> nasze slownictwo ubozeje w tempie ekspresowym wrecz :(
> mamy jeszcze okreslenie "przyrumienic" i jesli stosujemy maslo od
aromatczynego
> polania jakiejs potrawy, musimy je [z duzym wycziuciem] przyrumienic
uwazajac,
> by nie spalic ! :-)
> ale trafic dzisiaj dobre maslo, to marzenie
> obrzydliwa jest ta pogon za kasa :( i psucie naszego dobrego polskiego
zarelka..
>
> smacznego :)
> Barbara
>
No właśnie... te wszystkie masła "extra" są masłem chyba tylko z nazwy. Czuć
je chemią i na pieczywie i na patelni. Fuj, obrzydliwstwo. Jedynie Łaciate
extra jeszcze trochę bardziej przypomina smak dawnego masła. A może ktos
może jeszcze jakąś markę (firmę) polecić, co faktycznie może sprostać
zadaniu wytworzenia prawdziwego masła?
|