Data: 2006-09-12 22:55:35
Temat: Re: dobre knedle
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dnia Tue, 12 Sep 2006 10:42:52 +0200, Magda B. napisał(a):
>
>
>>Czy ktos moze mi podac sprawdzone przepisy na knedle ze sliwkami? Bardzo
>>prosze o dokladne proporcje i fachowy instruktaz. Ciasta wszelkiego rodzaju
>>to nie moja mocna strona, ale mnie jakos naszlo na knedle.
>>
>>pozdrawiam
>>Magda
Ziemniaki ugotowac i zmielic. Uklepac je w krazek, z ktorego wyciac 1/4.
W to miejsce nasypac maki. Dodac jedno jajko i szczypte soli, wyrobic i
podzielic na kulki. Kazda kulke uklepac na plaski krazek o grubosci 1 cm
i srednicy okolo 10 cm, w zaleznosci od wielkosci sliwki. Na srodku
ulozyc wydrazaona sliwke z cukrem w srodku, zcisnac brzegi krazka i
wygladzic w kule. Ukladac na scierce posypanej maka. Wkladac do
gwaltownie gotujacej sie wody, po kilka naraz. Gdy wyplyna na wierch,
wyjmowac lyzka cedzakowa i przekladac na patelnie z podsmazona buleczka
w masle. Turlac knedle, przelozyc na talerz, posypac cukrem, podac ze
smietana.
MB
|