Data: 2006-09-12 20:11:36
Temat: Re: dobre knedle
Od: "Barbara" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl...
|
| Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
| news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
| >
| > A co to jest przypalone masło???
|
| normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu patelnię
| trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
| zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła zbyt
| mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
nasze slownictwo ubozeje w tempie ekspresowym wrecz :(
mamy jeszcze okreslenie "przyrumienic" i jesli stosujemy maslo od aromatczynego
polania jakiejs potrawy, musimy je [z duzym wycziuciem] przyrumienic uwazajac,
by nie spalic ! :-)
ale trafic dzisiaj dobre maslo, to marzenie
obrzydliwa jest ta pogon za kasa :( i psucie naszego dobrego polskiego zarelka..
smacznego :)
Barbara
|