| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-09-12 21:07:24
Temat: Re: dobre knedle
Użytkownik "Barbara" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ee74as$6i4$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
> news:ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl...
> |
> | Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
> | news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> | >
> | > A co to jest przypalone masło???
> |
> | normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu
patelnię
> | trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
> | zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła zbyt
> | mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
>
>
> nasze slownictwo ubozeje w tempie ekspresowym wrecz :(
> mamy jeszcze okreslenie "przyrumienic" i jesli stosujemy maslo od
aromatczynego
> polania jakiejs potrawy, musimy je [z duzym wycziuciem] przyrumienic
uwazajac,
> by nie spalic ! :-)
> ale trafic dzisiaj dobre maslo, to marzenie
> obrzydliwa jest ta pogon za kasa :( i psucie naszego dobrego polskiego
zarelka..
>
> smacznego :)
> Barbara
>
No właśnie... te wszystkie masła "extra" są masłem chyba tylko z nazwy. Czuć
je chemią i na pieczywie i na patelni. Fuj, obrzydliwstwo. Jedynie Łaciate
extra jeszcze trochę bardziej przypomina smak dawnego masła. A może ktos
może jeszcze jakąś markę (firmę) polecić, co faktycznie może sprostać
zadaniu wytworzenia prawdziwego masła?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-09-12 22:55:35
Temat: Re: dobre knedle> Dnia Tue, 12 Sep 2006 10:42:52 +0200, Magda B. napisał(a):
>
>
>>Czy ktos moze mi podac sprawdzone przepisy na knedle ze sliwkami? Bardzo
>>prosze o dokladne proporcje i fachowy instruktaz. Ciasta wszelkiego rodzaju
>>to nie moja mocna strona, ale mnie jakos naszlo na knedle.
>>
>>pozdrawiam
>>Magda
Ziemniaki ugotowac i zmielic. Uklepac je w krazek, z ktorego wyciac 1/4.
W to miejsce nasypac maki. Dodac jedno jajko i szczypte soli, wyrobic i
podzielic na kulki. Kazda kulke uklepac na plaski krazek o grubosci 1 cm
i srednicy okolo 10 cm, w zaleznosci od wielkosci sliwki. Na srodku
ulozyc wydrazaona sliwke z cukrem w srodku, zcisnac brzegi krazka i
wygladzic w kule. Ukladac na scierce posypanej maka. Wkladac do
gwaltownie gotujacej sie wody, po kilka naraz. Gdy wyplyna na wierch,
wyjmowac lyzka cedzakowa i przekladac na patelnie z podsmazona buleczka
w masle. Turlac knedle, przelozyc na talerz, posypac cukrem, podac ze
smietana.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-09-12 23:42:53
Temat: Re: dobre knedle
"Miszka52" <m...@n...interia.pl> wrote in message
news:ee77j6$d47$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Barbara" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ee74as$6i4$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w
>> wiadomości
>> news:ee62ql$sga$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> |
>> | Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
>> | news:ee6251$af2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> | >
>> | > A co to jest przypalone masło???
>> |
>> | normalnie topi się masło, a w tym przypadku pozostawiamy na ogniu
> patelnię
>> | trochę dłużej, aż masło zacznie brązowiec, tzn zawarte w nim składniki
>> | zaczną się przypalać. Trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić masła
>> zbyt
>> | mocno, bo wtedy faktycznie jest nie dobre.
>>
>>
>> nasze slownictwo ubozeje w tempie ekspresowym wrecz :(
>> mamy jeszcze okreslenie "przyrumienic" i jesli stosujemy maslo od
> aromatczynego
>> polania jakiejs potrawy, musimy je [z duzym wycziuciem] przyrumienic
> uwazajac,
>> by nie spalic ! :-)
>> ale trafic dzisiaj dobre maslo, to marzenie
>> obrzydliwa jest ta pogon za kasa :( i psucie naszego dobrego polskiego
> zarelka..
>>
>> smacznego :)
>> Barbara
>>
> No właśnie... te wszystkie masła "extra" są masłem chyba tylko z nazwy.
> Czuć
> je chemią i na pieczywie i na patelni. Fuj, obrzydliwstwo. Jedynie Łaciate
> extra jeszcze trochę bardziej przypomina smak dawnego masła. A może ktos
> może jeszcze jakąś markę (firmę) polecić, co faktycznie może sprostać
> zadaniu wytworzenia prawdziwego masła?
Jedynie Extra, w "złotej" folii, znane jeszcze z dawnej komuny, ponieważ
było to masło chłodnicze, ale bez soli jak na zachodzie. A, że miało długo
zachować świeżość nie moglo mieć wrobionej wody czy maślanki, ani też
konserwantów...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-09-13 07:41:32
Temat: Re: dobre knedleMagda B. napisał(a):
> Czy ktos moze mi podac sprawdzone przepisy na knedle ze sliwkami? Bardzo
> prosze o dokladne proporcje i fachowy instruktaz. Ciasta wszelkiego rodzaju
> to nie moja mocna strona, ale mnie jakos naszlo na knedle.
Zamiesić ciasto biorąc 400g pszennej męki, jedno jajko, masła łyżeczkę i
wody tyle, aby ciasto było wolne i ciągnące.
tak przygotowane ciasto rozpłaszcza sie w ręku i zalepia w nie bardzo
dojrzałą śliwkę. obtoczyć potem w ręku nadając knedlowi śliwkowy
kształt, ugotować. Podawać polane marslem lub śmietaną ubitą z cukrem.
przepis z kuchni staropolskiej.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-09-14 00:47:58
Temat: Re: dobre knedleKyllyan wrote:
> Magda B. napisał(a):
>
>> Czy ktos moze mi podac sprawdzone przepisy na knedle ze sliwkami?
>> Bardzo prosze o dokladne proporcje i fachowy instruktaz. Ciasta
>> wszelkiego rodzaju to nie moja mocna strona, ale mnie jakos naszlo na
>> knedle.
>
>
> Zamiesić ciasto biorąc 400g pszennej męki, jedno jajko, masła łyżeczkę i
> wody tyle, aby ciasto było wolne i ciągnące.
> tak przygotowane ciasto rozpłaszcza sie w ręku i zalepia w nie bardzo
> dojrzałą śliwkę. obtoczyć potem w ręku nadając knedlowi śliwkowy
> kształt, ugotować. Podawać polane marslem lub śmietaną ubitą z cukrem.
>
> przepis z kuchni staropolskiej.
>
>
Bez ziemniakow? toz to bedzie twardy ulep z tego ciasta...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-09-14 20:48:13
Temat: Re: dobre knedle
Magdalena Bassett napisał(a):
> Bez ziemniakow? toz to bedzie twardy ulep z tego ciasta...
Jasne. Toż to nie knedle, a gnieciuchy-twarde-kluchy bedą! Knedle
mają się rozpływać w ustach i być puszyste!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-09-15 03:29:58
Temat: Re: dobre knedleikselka napisał(a):
> Magdalena Bassett napisał(a):
>> Bez ziemniakow? toz to bedzie twardy ulep z tego ciasta...
> Jasne. Toż to nie knedle, a gnieciuchy-twarde-kluchy bedą! Knedle
> mają się rozpływać w ustach i być puszyste!
>
to może najpierw spróbujcie a potem piszcie ;) mnie przepis na ciasto z
ziemniakami trochę zdziwił. Robie knedle ziemniaczane, ale do przaśnego
nadzienia. Do nadzienia słodkiego robie zawsze ciasto jak na pierogi.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |