Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: " ovoc" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: drewno do kominków
Date: Tue, 21 Oct 2003 06:11:38 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 47
Message-ID: <bn2imq$hpl$1@inews.gazeta.pl>
References: <bn0qsa$62g$1@olsztyn.ols.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.117.128.2
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066716698 18229 172.20.26.241 (21 Oct 2003 06:11:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Oct 2003 06:11:38 +0000 (UTC)
X-User: ovoc1
X-Forwarded-For: 217.117.130.159
X-Remote-IP: 217.117.128.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:31504
Ukryj nagłówki
siejur <s...@p...onet.pl> napisał(a):
> Mam zamiar wstawić do mieszkania kominek. Proszę o podpowiedź, drewnem z
> jakich drzew można będzie w nim palić? Sylwia.
Fragment tekstu:
Jak i czym palić?
Do kominków najlepiej nadaje się drewno z drzew liściastych (brzoza, klon,
jesion, grab, dąb) oraz brykiety z odpadów drewna lub węgla brunatnego.
Paliwo musi być suche (wilgotność poniżej 20 proc.), gdyż tylko wtedy dobrze
się pali, bez nadmiernego dymienia i strat ciepła na odparowanie wody.
Uwaga! Nie próbujmy spalać śmieci, zwłaszcza w kominkach z zamkniętą komorą
spalania, gdyż na ściankach pozostanie trudny do usunięcia osad, a szyba może
zabrudzić się trwale.
Również węgiel i koks nie nadają się do palenia w kominkach, a spalanie ich
może być przyczyną zatrucia tlenkiem węgla (czadem).
Opanowanie techniki rozpalania i utrzymywania potrzebnej wydajności
ogrzewania wymaga czasu, aby poznać indywidualne właściwości naszego kominka.
Do rozpalania najlepiej używać drobnych szczap z drewna sosnowego i po ich
rozżarzeniu dokładać coraz większe kawałki drewna. Można również zastosować
tzw. płynną rozpałkę, polewając na nią paliwo. Przed dymieniem, zwłaszcza w
cieplejsze dni, zabezpiecza wstępne nagrzanie komina płomieniem z luźno
zmiętych gazet. Niewielka ilość popiołu, jaka powstaje w wyniku spalania
drewna, pozwala na utrzymanie ognia w sposób ciągły. Konieczne jest wtedy
okresowe przegarnięcie paleniska i dobranie takiego położenia przepustnicy
powietrza, aby utrzymywać spokojny równomierny płomień.
Należy pamiętać, że najbardziej efektywne spalanie osiągamy, gdy szczapy
żarzą się na całej powierzchni, a płomień jest krótki, "pełzający" po
polanach. Efektowne, buchające płomienie sprawiają, że większość energii
cieplnej uchodzi kominem.
I link do artykułu:
http://www2.gazeta.pl/dom/591805,22155,883118.html
Od sieci dodam, że bardzo dobrze pali się drewno drzew owocowych.
Pozdrawiam
Dobry wujek. :)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|