« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-01-19 14:16:09
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleb
Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...USUNTOonet.pl> napisał w wiadomości
news:hj3su3$suo$1@opal.icpnet.pl...
> przepisy widziałem. Więc może po obróbce termicznej dało by się jednak
> "oswoić" te gałązki pomidorowe?
Może właśnie dlatego on je obsmażał a nie moczył w oleju?
misiczka
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4785
(20100119) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-01-19 16:28:07
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebWitam.
> Niestety nie wiem od czego zalezy zapach chleba, ale wydaje mi sie ze jest
> to kwestaia gustu, moze ktos inny odczuwa go inaczej, albo Ty niedoceniasz
> zapachu swojego chleba, a byc moze to kwestia uzytych produktow-rodz.
> maki , czy tez dodatkow-nasiona,czosnek,cebula ,kminek itp.
>
> A moze Ty mi pomozesz: niestety nie radze sobie z kruszeniem sie chleba
> ( jak juz uda sie ze wyrosl ) a bardzo czesto nie chce rosnac.Zaznaczam
> ze czesto stosuje 'gotowce' do pieczenia i jest podobnie.
> Pozdrawiam
> Zdzislaw
Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:hj2eak$2b22$1@opal.icpnet.pl...
> Witam wszechwiedzącą grupę.
>
> Mam dwa nietypowe jak sądzę pytania, związane z aromatem.
>
> 1) Chleb. Po wielu próbach zaczął mi wreszcie wychodzić chleb, super
> smakuje, w końcu sie nie kruszy, itd.
> Natomiast brakuje mi do szczęścia charakterystycznego chlebowego zapachu.
> Od czego zależy "zapach świeżego chleba"? Tzn mój chleb pachnie, ale nie
> tak, jak te z piekarni.
> Chleb piekę na drożdżach, nie na zakwasie. Może to ma znaczenie?
>
> 2) Pomidory. Uwielbiam zapach pomidorów a dokładnie zielonych gałązek
> pomidorów. Kiedyś w TV mi migneło jak Jammie na Kuchnia TV robił jakieś
> czary mary by wydobyć ten zapach do jakiegoś dania, ale nie zdążyłem
> zobaczyć. Czy ktoś ma jakiś patent, by wydobyć np. do sałatki ten zapach i
> by pomidory były bardzie pomidorowe? :)
>
> Pozdrawiam
>
> Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-01-19 20:34:09
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebYarael Poof pisze:
> JerzyN pisze:
>
>> Może tu coś znajdziesz?
>> http://www.jamieoliver.com/recipes
>
> No patrzyłem, ale nie mogę nic wymacać, ani wewnętrzną wyszukiwarką ani
> goglami. Szukałem tomato, twig, bunch, rożnych kombinacji tychże. Może
> powinienem inaczej zapytać?
Eeeeee
http://www.ovguide.com/tv/jamie_at_home.htm
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-01-19 20:44:34
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleblemonka pisze:
> Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...USUNTOonet.pl> napisał w
> wiadomości news:hj3su3$suo$1@opal.icpnet.pl...
>
>>
>> A jakieś pomysły dlaczego chleb nie pachnie chlebem?
>>
>
> Wpisz wujkow guglowi dwa tajemna hasła: Maillarda i Amadori. Dla
> uściślenia: reakcja Maillarda i przegrupowanie Amadori.
>
O, ciekawe, ciekawe, wujek Gugiel mnie oświecił przynajmniej jesli
chodzi reakcje Maillarda, ale nie powiedział co robie nie tak, że mój
chleb nie pachnie chleb :(
Piekę w piekarniku elektrycznym, w foremce, wg przepisu z tej grupy
zresztą, 190 stopni. Może za niska temperatura?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-01-19 20:54:39
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleb
"Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:hj55je$2aun$1@opal.icpnet.pl...
> lemonka pisze:
> > Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...USUNTOonet.pl> napisał w
> > wiadomości news:hj3su3$suo$1@opal.icpnet.pl...
> >
> >>
> >> A jakieś pomysły dlaczego chleb nie pachnie chlebem?
> >>
> >
> > Wpisz wujkow guglowi dwa tajemna hasła: Maillarda i Amadori. Dla
> > uściślenia: reakcja Maillarda i przegrupowanie Amadori.
> >
> O, ciekawe, ciekawe, wujek Gugiel mnie oświecił przynajmniej jesli
> chodzi reakcje Maillarda, ale nie powiedział co robie nie tak, że mój
> chleb nie pachnie chleb :(
> Piekę w piekarniku elektrycznym, w foremce, wg przepisu z tej grupy
> zresztą, 190 stopni. Może za niska temperatura?
Chleb drożdżowy - 160°C.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-01-19 21:37:10
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebYarael Poof pisze:
> Witam wszechwiedzącą grupę.
[...]
> 2) Pomidory. Uwielbiam zapach pomidorów a dokładnie zielonych gałązek
> pomidorów. Kiedyś w TV mi migneło jak Jammie na Kuchnia TV robił jakieś
> czary mary by wydobyć ten zapach do jakiegoś dania, ale nie zdążyłem
> zobaczyć. Czy ktoś ma jakiś patent, by wydobyć np. do sałatki ten zapach
> i by pomidory były bardzie pomidorowe? :)
Najprościej jest posypać pomidory szczyptą miałkiego cukru,
gałązki/liście utłuc z solą lub przesmażyć w oliwie.
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-01-19 22:22:27
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebUżytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:hj55je$2aun$1@opal.icpnet.pl...
> O, ciekawe, ciekawe, wujek Gugiel mnie oświecił przynajmniej jesli chodzi
> reakcje Maillarda, ale nie powiedział co robie nie tak, że mój chleb nie
> pachnie chleb :(
Za krótkie garowanie waćpan stosujesz. Mieszankę gotową waćpan stosujesz.
Suszysz chleb pod jakąś szmatą zamiast pozwolić wystygnąć i oddychać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-01-20 12:21:28
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebmisiczka pisze:
> A jakby zgnieść gałązki i namoczyć w oliwie?
a jakby sie nauczyć obsługi programu i wyłączyc tą spamerska stopkę?
>
>
> __________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow
4784 (20100118) __________
>
> Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-01-21 15:03:55
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleb
Użytkownik "FD" <f...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hj6sl4$adq$2@atlantis.news.neostrada.pl...
> misiczka pisze:
>
>> A jakby zgnieść gałązki i namoczyć w oliwie?
>
> a jakby sie nauczyć obsługi programu i wyłączyc tą spamerska stopkę?
Hmm, nie mam pojęcia jak to wyłączyć :) Poproszę o wskazówkę :)
misiczka
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4793
(20100121) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-01-21 17:25:14
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebmisiczka pisze:
> Hmm, nie mam pojęcia jak to wyłączyć :) Poproszę o wskazówkę :)
http://forum.softgroup.pl/viewtopic.php?t=20
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |