Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " czeremcha" <c...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: dynia
Date: Tue, 13 Jan 2009 20:42:48 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <gkiuc8$h2f$1@inews.gazeta.pl>
References: <gkaga5$ll3$1@inews.gazeta.pl> <gkakch$u13$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1231879368 17487 172.20.26.240 (13 Jan 2009 20:42:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Jan 2009 20:42:48 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 87.198.18.41
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:223409
Ukryj nagłówki
> też bym chętnie znalazł smaczna odmianę dyni.
> 2 lata temu kupiłem dynię o kształcie nietypowym,
> wydłużonym, jakby połączonych 2 kulek.
> Tymczasem jedna część zawierała nasiona, a druga była
> samym miąższem.
>
> Smak tej dyni był świetny. Soczysta i słodsza bardziej niż
> typowa dynia. Można ją było bez przymuszania się jeść na surowo.
> Gdybym ją dostał do zjedzenia z zamkniętymi oczami to
> bym powiedział, że to taki trochę mniej dojrzały melon.
>
> Czy z mojego opisu uda się komuś z Was zidentyfikować odmianę?
Butternut squash? Uwielbiam! Tyle, że kupuję ją w sklepach. W Dublinie
dostępna przez cały rok. Świetna na zupę, jeszcze lepsza obrana, pokrojona na
spore kawałki, upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Zwykła dynia się
nie umywa - jest jak uboga krewna... Zawsze przy gotowaniu trochę zjadam na
surowo ;-)
http://video.about.com/homecooking/Butternut-Squash.
htm
Czyli - dynia piżmowa.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|