Data: 2009-01-13 20:42:48
Temat: Re: dynia
Od: " czeremcha" <c...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> też bym chętnie znalazł smaczna odmianę dyni.
> 2 lata temu kupiłem dynię o kształcie nietypowym,
> wydłużonym, jakby połączonych 2 kulek.
> Tymczasem jedna część zawierała nasiona, a druga była
> samym miąższem.
>
> Smak tej dyni był świetny. Soczysta i słodsza bardziej niż
> typowa dynia. Można ją było bez przymuszania się jeść na surowo.
> Gdybym ją dostał do zjedzenia z zamkniętymi oczami to
> bym powiedział, że to taki trochę mniej dojrzały melon.
>
> Czy z mojego opisu uda się komuś z Was zidentyfikować odmianę?
Butternut squash? Uwielbiam! Tyle, że kupuję ją w sklepach. W Dublinie
dostępna przez cały rok. Świetna na zupę, jeszcze lepsza obrana, pokrojona na
spore kawałki, upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Zwykła dynia się
nie umywa - jest jak uboga krewna... Zawsze przy gotowaniu trochę zjadam na
surowo ;-)
http://video.about.com/homecooking/Butternut-Squash.
htm
Czyli - dynia piżmowa.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|