Data: 2009-01-14 04:09:31
Temat: Re: dynia
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 13 Sty, 21:42, " czeremcha" <c...@N...gazeta.pl> wrote:
> > też bym chętnie znalazł smaczna odmianę dyni.
> > 2 lata temu kupiłem dynię o kształcie nietypowym,
> > wydłużonym, jakby połączonych 2 kulek.
> > Tymczasem jedna część zawierała nasiona, a druga była
> > samym miąższem.
>
> > Smak tej dyni był świetny. Soczysta i słodsza bardziej niż
> > typowa dynia. Można ją było bez przymuszania się jeść na surowo.
> > Gdybym ją dostał do zjedzenia z zamkniętymi oczami to
> > bym powiedział, że to taki trochę mniej dojrzały melon.
>
> > Czy z mojego opisu uda się komuś z Was zidentyfikować odmianę?
>
> Butternut squash? Uwielbiam! Tyle, że kupuję ją w sklepach. W Dublinie
> dostępna przez cały rok. Świetna na zupę, jeszcze lepsza obrana, pokrojona na
> spore kawałki, upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Zwykła dynia się
> nie umywa - jest jak uboga krewna... Zawsze przy gotowaniu trochę zjadam na
> surowo ;-)http://video.about.com/homecooking/Butternut-Squa
sh.htm
>
> Czyli - dynia piżmowa.
>
> Ania
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
Zwykła dynia olbrzymia w odmianie Amber - dodajemy do lecza obok
kabaczków i cukini zielonej i żółtej - fantastyka.
|