Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: dynia mutant w moim ogrodzie
Date: Tue, 12 Sep 2006 18:55:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ee6ovv$rc3$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ee5lvt$ijm$1@opal.futuro.pl> <ee6mp0$mdm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdn74.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158080324 28035 83.6.255.74 (12 Sep 2006 16:58:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 16:58:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0636-3, 2006-09-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:198388
Ukryj nagłówki
"MM" <m...@o...pl> wrote in message
news:ee6mp0$mdm$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dynię można zamarynować, jest pyszna. Ale wszystkiej Państwo nie przejcie,
> więc radzę podarować przyjaciołom...
>
> Marek
Spokojnie, wytrzyma w nieuszkodzonym stanie w chłodnym i suchym miejscu
do stycznia i dłużej. I wtedy to jest rewelacja - ja uwielbiam zupę dyniową
na rosole, kremową...
Inna sprawa w wątku DYNIA na pl.rec.kuchnia dałem kilka recept na
przetwory - podstawowy to przecier - zapasteryzowany prawidłowo wytrzyma dwa
lata w piwnicy. Ale nie musi, gdyż jest to także półprodukt z którego mozna
zrobic masę innych - W WOLNYM CZASIE czyli po jesiennych pracach w
ogrodzie.
Można zrobić marmolady miękkie i twarde, mieszając przecier z owoców z
przecierem z dyni, można zrobić powidła i pastiłę (pastiła - pasta tak
odparowane powidło, że tworzy placek o trawałości wycieraczki do butów
;-P))), doskonałe dla dzieci, gdyż pokrojone na batony oszczędzi kasy, zębów
i zdrowia dzieci...
Czyli baza łatwa do zrobienia i nie bardzo pracochłonna - przecier, ja
mam z zeszłego roku, całe szczęście, gdyż na moich piachach w tym roku
niewiele wyrosło.
Ale część do marynowania to całkiem innej potrzebuje obróbki, więc
czytać przepisy...
|