Data: 2006-09-12 16:55:48
Temat: Re: dynia mutant w moim ogrodzie
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MM" <m...@o...pl> wrote in message
news:ee6mp0$mdm$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dynię można zamarynować, jest pyszna. Ale wszystkiej Państwo nie przejcie,
> więc radzę podarować przyjaciołom...
>
> Marek
Spokojnie, wytrzyma w nieuszkodzonym stanie w chłodnym i suchym miejscu
do stycznia i dłużej. I wtedy to jest rewelacja - ja uwielbiam zupę dyniową
na rosole, kremową...
Inna sprawa w wątku DYNIA na pl.rec.kuchnia dałem kilka recept na
przetwory - podstawowy to przecier - zapasteryzowany prawidłowo wytrzyma dwa
lata w piwnicy. Ale nie musi, gdyż jest to także półprodukt z którego mozna
zrobic masę innych - W WOLNYM CZASIE czyli po jesiennych pracach w
ogrodzie.
Można zrobić marmolady miękkie i twarde, mieszając przecier z owoców z
przecierem z dyni, można zrobić powidła i pastiłę (pastiła - pasta tak
odparowane powidło, że tworzy placek o trawałości wycieraczki do butów
;-P))), doskonałe dla dzieci, gdyż pokrojone na batony oszczędzi kasy, zębów
i zdrowia dzieci...
Czyli baza łatwa do zrobienia i nie bardzo pracochłonna - przecier, ja
mam z zeszłego roku, całe szczęście, gdyż na moich piachach w tym roku
niewiele wyrosło.
Ale część do marynowania to całkiem innej potrzebuje obróbki, więc
czytać przepisy...
|