Data: 2007-08-16 13:52:03
Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:fa1e8j$ssl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
>
> > Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
> > innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
> >
> >
> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...
Nie ma już bani - dyni o zielonej skórce w plamki - sięgały wagą do
30-50kg i miały białawy, a nie pomarańczowy miąższ. Z nich można było robić
konfitury - płatki nie rozpadały się podczas obróbki termicznej - bosko było
(dla nas - dzieciaków) cichcem wyjadać ze słoików. A i zrobione w
marynacie - pokrojone w kostkę były fantastyczną przekąską.
|