Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.prz.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Druid29" <d...@t...wytnij.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: "ekspres cisnieniowy"
Date: Mon, 14 Feb 2011 10:29:56 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 42
Message-ID: <ijasmm$ufa$1@news.onet.pl>
References: <ij67af$gab$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: amon.pke.pl
X-Trace: news.onet.pl 1297675798 31210 195.245.224.251 (14 Feb 2011 09:29:58 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Feb 2011 09:29:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:128381
Ukryj nagłówki
Użytkownik "neoniusz" <n...@j...org> napisał w wiadomości
news:ij67af$gab$1@news.onet.pl...
> Zostalem obdarowany takim malym zlomkiem (ekspresem ciśnieniowym),
> widocznym na zdjęciach.
>
> http://obrazki.elektroda.pl/1335361800_1297522494.jp
g
> http://obrazki.elektroda.pl/7368595300_1297522494.jp
g
>
> W ogole nie moge sobie poradzic z obsluga, a instrukcji też nigdzie nie
> ma. Wyczytałem już, że to nie Privileg, bo to tylko "firma nazwa" a tak
> napradę jest to wyrób innej marki. Ktoś ma pojęcie co to jest i rozpozna
> po zdjęciach? Warto tego uzywac, czy na szrot? ;)
Wygląda mi na espres przelewowo-ciśnieniowy, przy czym część "ciśnieniowa"
jest na 3,5 bara. Nie da z niego uzyskać włoskiego espresso.
Cześć "ciśnieniowa" działaniem bardziej przypomina mokę niż ekspres
ciśnieniowy. Miałem takie cudo w kwaterze na wczasach i po paru próbach
wolałem robić sobie zalewajkę lub kawę rozpuszczalną. Ekspresy ciśnieniowe z
prawdziwego zdarzenia dysponują pompą na 15-18 bar, ten ekspres nie ma
pompy.
Ten ekspres nie ma oddzielnego zbiornika na zimną wodę. Wodę wlewamy
bezpośredno do bojlera, praktycznie tylko na jeden strzał, odkręcając wielką
nakrętke w górnej części urządzenia. Mieloną kawę wsypujemy do koby bardzo i
lekko ugniatamy lub tylko formujemy. Nie wolno mocno ugniatać kawy, bo
niewielkie ciśnienie gotującej się wody nie przebije kawy. Mam nadzieję, że
jest tam jakiś zawór bezpieczeństwa :)
Do tego rodzaju ekspresu nie sypiemy zbyt drobno mielonej kawy. Wystarczy
gotowa mielonka ze sklepu.
Po zrobieniu kawy w bojlerze powinnna być wystarczająca ilość pary do
spienienia mleka. Dysza do spieniania wygląda przyzwoicie, więc może warto
spróbować i nauczyć się. Potrzebny jest odpowiedni dzbanek do spieniania,
mleko świeże lub pasteryzowane (im bardziej tłuste tym lepiej) i odrobina
cieprpliwości (do nauki). Przy okazji polecam forum kawowe
www.caffeprego.pl/
Powodzenia!
Druid29
|