Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia filet z indyka

Grupy

Szukaj w grupach

 

filet z indyka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-23 19:01:09

Temat: filet z indyka
Od: "Kina" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam wszystkich!

dziś moja siostra nabyła kilogramowy filet z piersi indyka i na mnie ma
spocząć przerobienie tego na coś co smacznie sie zje :)
i teraz pytanie - co z tym zrobić???
Myślałam o jakiejś pieczeni, ale czy może mi ktoś polecić jakiś sprawdzony
przepis??

kina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-23 20:04:47

Temat: Re: filet z indyka
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Kina wrote:
> witam wszystkich!
>
> dziś moja siostra nabyła kilogramowy filet z piersi indyka i na mnie ma
> spocząć przerobienie tego na coś co smacznie sie zje :)
> i teraz pytanie - co z tym zrobić???
> Myślałam o jakiejś pieczeni, ale czy może mi ktoś polecić jakiś sprawdzony
> przepis??

piccata indycza,na przykład. Pokroić zwierza na plasterki (dość
cienkie), panierować w bułce (niedużo) i parmezanie (więcej) po
uprzednim opieprzeniu i osoleniu. Do tego makaron z sosem
pomidorowo-kaparowym.
Można też przekroić tak, aby zrobiła się kieszeń. Do tej kieszeni dać
pokrojone pory i suszone morele. Spiąć razem, osolić, opieprzyć,ocurrzyć
i smażyć.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-23 22:03:44

Temat: Re: filet z indyka
Od: "Kissek" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kina" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d1sege$7ie$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam wszystkich!
>
> dziś moja siostra nabyła kilogramowy filet z piersi indyka i na mnie ma
> spocząć przerobienie tego na coś co smacznie sie zje :)
> i teraz pytanie - co z tym zrobić???
> Myślałam o jakiejś pieczeni, ale czy może mi ktoś polecić jakiś sprawdzony
> przepis??
>


witam,

ja wsadzam takiego fileta w bejce na noc, a następnego dnia piękę.
moja bejca to:
olej/oliwa
pietruszka i seler suszone
sos sojowy
miod
czosnek
i w kieszonke wkladam sliwki

smacznego
kissek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-24 06:28:28

Temat: Re: filet z indyka
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Filet z piersi indyka w pomarańczach:

Filet obsmażyć na patelni (na oleju).
Wycisnąć sok z 1 kg pomarańczy (chodzi o to, żeby był wraz z miąższem).
Posiekać drobno dużo (ok. 0,5 - 0,75 kg) cebuli.
Włożyć wszystko do garnka lub szybkowara, dodać soli i pieprzu.
Przykryć i dusić do miękkości. Sos można przetrzeć, czego ja nie robię.

Rolada z piersi indyka z morelami

Filet rozciąć aby otrzymać duży płat.
Posmarować taką papką:
- 3 łyżki słodkiej musztardy (ciemna bawarska doskonale pasuje)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeszka tymianku (ja go mielę w młynku udarowym)
Suszone morele (ok. 20 dag) namoczyć w 0,5 szklanki półsłódkiego wina
(ostatnio nie miałam wina, więc wzięłam nieco łagodnej brandy i krupniku i
rozcieńczyłam wodą - wyszło inaczej, ale też smacznie).
Morele i mięso zostawić na ok. 30 minut.
Kłaść morele na mięsie od strony posmarowanej i posypanej białym pieprzem
(następnym razem sprawdzę jaki jest efekt z zielonym), posypać płatkami z
migdałów i zawijać. Roladę zasznurować, obsmażyć (niekoniecznie) i włożyć do
naczynia żaroodpornego z pokrywą.
Pozostały alkohol połączyć z resztką papki, wlać do naczynia, mięso posypać
jeszcze tymiankiem i na nim położyć trochę masła.
Piec w piekarniku w niskiej temperaturze (ja piekłam ok. 4 - 5 godzin w 75
stopniach, ale może było do 100).
Jeśli ktoś lubi sosy, powinien potem ten płyn zagęścić.

Obie potrawy bardzo smaczne, a druga efektowna.

Życzę powodzenia i smacznego - Gośka uwielbiająca indyki w każdej postaci.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-24 11:45:28

Temat: Re: filet z indyka
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Rolada z piersi indyka z morelami
>
Przepraszam, gwoli uzupelnienia - do naczynia należy jeszcze dodać bulion (ja
miałam z indyka gotowanego do pasztecików) w ilości ok. 0,5 szklanki.
Wybaczcie, pisałam z pamięci.
Życzę smacznego - Gośka uwielbiająca indyki.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 00:01:32

Temat: Re: filet z indyka
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kina" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d1sege$7ie$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam wszystkich!
>
> dziś moja siostra nabyła kilogramowy filet z piersi indyka

http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/indyk.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 14:57:14

Temat: Re: filet z indyka
Od: "plitkin" <NIK_JAK_W_NAGLOWKU-"OD"@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mielone z indyka sa poprostu przepyszne! Dodaj duzo cebuli i chlebka i zrob
w panierce.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 20:27:05

Temat: Re: filet z indyka
Od: "Kina" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "plitkin" <NIK_JAK_W_NAGLOWKU-"OD"@interia.pl> napisał w
wiadomości news:d2194r$ecu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mielone z indyka sa poprostu przepyszne! Dodaj duzo cebuli i chlebka i
zrob
> w panierce.
>
>

Dziękuje bardzo wszystkim.
jeszcze sie nie zdecydowałam, ktorego z przepisów użyje ale może zacznę
inwestować w piersi indycze i z czasem wypróbuję wszystkie :)

pozdrawiam
kina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Makosernik bez ciasta
Kartofeln salat
kakaowiec z jabłkami - chwale
danie ktore szokuje w swieta gosci!
[jaka] sałatka na wielkanocny stół?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »