Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: filet z indyka
Date: Thu, 24 Mar 2005 06:28:28 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <d1tmmc$9vt$1@inews.gazeta.pl>
References: <d1sege$7ie$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.zchpolice.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1111645708 10237 172.20.26.237 (24 Mar 2005 06:28:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Mar 2005 06:28:28 +0000 (UTC)
X-User: goskaa.l
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: mail.zchpolice.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235775
Ukryj nagłówki
Filet z piersi indyka w pomarańczach:
Filet obsmażyć na patelni (na oleju).
Wycisnąć sok z 1 kg pomarańczy (chodzi o to, żeby był wraz z miąższem).
Posiekać drobno dużo (ok. 0,5 - 0,75 kg) cebuli.
Włożyć wszystko do garnka lub szybkowara, dodać soli i pieprzu.
Przykryć i dusić do miękkości. Sos można przetrzeć, czego ja nie robię.
Rolada z piersi indyka z morelami
Filet rozciąć aby otrzymać duży płat.
Posmarować taką papką:
- 3 łyżki słodkiej musztardy (ciemna bawarska doskonale pasuje)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeszka tymianku (ja go mielę w młynku udarowym)
Suszone morele (ok. 20 dag) namoczyć w 0,5 szklanki półsłódkiego wina
(ostatnio nie miałam wina, więc wzięłam nieco łagodnej brandy i krupniku i
rozcieńczyłam wodą - wyszło inaczej, ale też smacznie).
Morele i mięso zostawić na ok. 30 minut.
Kłaść morele na mięsie od strony posmarowanej i posypanej białym pieprzem
(następnym razem sprawdzę jaki jest efekt z zielonym), posypać płatkami z
migdałów i zawijać. Roladę zasznurować, obsmażyć (niekoniecznie) i włożyć do
naczynia żaroodpornego z pokrywą.
Pozostały alkohol połączyć z resztką papki, wlać do naczynia, mięso posypać
jeszcze tymiankiem i na nim położyć trochę masła.
Piec w piekarniku w niskiej temperaturze (ja piekłam ok. 4 - 5 godzin w 75
stopniach, ale może było do 100).
Jeśli ktoś lubi sosy, powinien potem ten płyn zagęścić.
Obie potrawy bardzo smaczne, a druga efektowna.
Życzę powodzenia i smacznego - Gośka uwielbiająca indyki w każdej postaci.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|