Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia garam masala

Grupy

Szukaj w grupach

 

garam masala

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-27 12:34:08

Temat: garam masala
Od: "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Co to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:

>2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala

Pozdrawiam,
Anna Styś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-27 13:29:40

Temat: Re: garam masala
Od: Maria <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Anna Styś wrote:
> Co to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:
>>2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala

Zobacz tutaj, znalazlam w Puszccce:

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2200

Pozdrawiam, Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-27 13:35:11

Temat: Re: garam masala
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

A chodzi przypadkiem o gram masla ?:)))
Sorry nie mogłem się powstrzymać.
Jest na 100 % do kupienia w Bomi w Klifie w Warszawie. A i nawet ostatnio w
Geantach się pojawiło. W słoikach - tej samej firmy co robi pikle, curry
paste i takie różne.

dla ułatwienia:

Garam masala, przyprawy popularne w kuchni indyjskiej. Jest to pomieszanie
przede wszystkim: kolendry, czarnego pieprzu, kminku oraz goździków,
cynamonu i kardamonu.




--
ostry



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-27 17:51:02

Temat: Re: garam masala
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



ostry:
> A chodzi przypadkiem o gram masla ?:)))
> Sorry nie mogłem się powstrzymać.
> Jest na 100 % do kupienia w Bomi w Klifie w Warszawie. A i nawet ostatnio w
> Geantach się pojawiło. W słoikach - tej samej firmy co robi pikle, curry
> paste i takie różne.
>
> dla ułatwienia:
>
> Garam masala, przyprawy popularne w kuchni indyjskiej. Jest to pomieszanie
> przede wszystkim: kolendry, czarnego pieprzu, kminku oraz goździków,
> cynamonu i kardamonu.

...uprażone na suchej patelni i zmoździerzowane.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-31 15:44:22

Temat: Re: masala [P]
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b5uqg2$jgt$1@news.onet.pl...
> Co to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:
>
> >2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala
>
> Pozdrawiam,
> Anna Styś
>
>
Witam wszystkich
oto kilka przepisów na różna massale
użyte skróty:
Ł = łyżka
ł = łyżeczka
GARAM MASSALA

źródło: "Kuchnia wedyjska

kminek mielony 5 Ł
pieprz czarny mielony 6 Ł
cynamon w proszku 1,7 Ł
goździki mielone 1,5 Ł
kardamon mielony 2,5 Ł
kolendra mielona 6 Ł
liście laurowe mielone 2 Ł
gałka muszkatołowa mielona 1 ł

podgrzewać na patelni na dużym ogniu 30 sekund,
przechowywać w szczelnym szklanym naczyniu


PUNCH MASALA
źródło: Kuchnia indyjska

kminek indyjski 2 ł
nasiona czarnuszki (łac. Cuminum nigrum) 2 ł
czarna gorczyca 2 ł
anyż 2 ł (lub zamiast tyle samo nasion kopru włoskiego)
nasiona kozieradki 1 ł

zmieszać, zmielić, przechowywać w szczelnym słoju

GARAM MASALA
źródło: Kuchnia indyjska

ziarna kolendry 4 ł
kminek indyjski 2 ł
pieprz czarny 2 ł
nasiona kardamonu 2 ł
goździki całe 1 ł
cynamon 2 ł
2 laski wanilii
0,5 gałki muszkatołowej

Podgrzać na patelni 30 s., zmielić, przechowywać w szczelnym słoju

Obie książki (a właściwie broszury) kupiłem ok. 15 lat temu od Krysznowców.

pozdrawiam


--

Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-01 07:29:06

Temat: Re: masala [P]
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tenpa Dhargye wrote:

> (...)
> oto kilka przepisów na różna massale
> użyte skróty:
> Ł = łyżka
> ł = łyżeczka
> GARAM MASSALA
>
> źródło: "Kuchnia wedyjska
>
> kminek mielony 5 Ł
> pieprz czarny mielony 6 Ł
> cynamon w proszku 1,7 Ł

(...)
Jak odmierzyć 1,7 łyżki? ;-)

Krycha, PNSP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-01 09:50:53

Temat: Re: masala [P]
Od: "adal" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> (...)
> Jak odmierzyć 1,7 łyżki? ;-)
>
> Krycha, PNSP
>
Na oko ;-)

Adal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ziemniaczki do obiadu
Gdzie jest Krysia T.?
Ser w farszu do canelloni
kuchnia chinska
krówki-ciągutki-czekol ada

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »