« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-11-22 12:07:10
Temat: garnek rzymski - przepisyJakiś miesiąc temu "darek" dał przepisy na kilka potraw z garnka rzymskiego.
Nezłe były. Kilka wypróbowałem.
Darek napisał, że może dać jeszcze kilka.
No to ja poproszę.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-11-22 13:04:17
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> Jakiś miesiąc temu "darek" dał przepisy na kilka potraw z garnka
rzymskiego.
> Nezłe były. Kilka wypróbowałem.
> Darek napisał, że może dać jeszcze kilka.
> No to ja poproszę.
>
> Mariusz
>
>
a próbowałeś pieczenie chleba w tym garnku?
polecam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-11-22 19:56:08
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy> a próbowałeś pieczenie chleba w tym garnku?
> polecam
>
> Monika
>
No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera droga -
3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba. Zastanawiałem się, jak do tego
garnka włożyć ciasto? Smarować tłuszczem i posypać mąką, czy tak saute?
Piec pod przykryciem, czy nie? Nawoczyć ten garnek przed pieczeniem, czy
nie? Chleb zalecają włożyć do gorącego piekarnika, a ten garnek nie za badzo
to lubi - jak to rozwiązać?
No i jeszcze jadno zagadnienie - ten mój gar jest trochę duży i jak upiekę
taki chlebol, to będziemy jeść ze 2 tygodnie.
Znasz odpowiedzi na te pytania - napisz.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-11-23 08:49:16
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:fi3rf0$710$1@news.onet.pl...
> Jakiś miesiąc temu "darek" dał przepisy na kilka potraw z garnka
> rzymskiego. Nezłe były. Kilka wypróbowałem.
> Darek napisał, że może dać jeszcze kilka.
> No to ja poproszę.
Mam całą książkę tych przepisów, ale w języku bardzo mi obcym, czyli
niemieckim. Koleżanka mi je tłumaczy - w chwilach wolnych, których nie ma za
wiele ;)
Postaram się ja przycisnąc i niedługo dodać coś nowego.
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-11-23 08:55:08
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:fi4mug$tqk$1@news.onet.pl...
>> a próbowałeś pieczenie chleba w tym garnku?
>> Monika
> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera droga -
> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba. Zastanawiałem się, jak do
> tego garnka włożyć ciasto? Smarować tłuszczem i posypać mąką, czy tak
> saute?
> Piec pod przykryciem, czy nie? Nawoczyć ten garnek przed pieczeniem, czy
> nie? Chleb zalecają włożyć do gorącego piekarnika, a ten garnek nie za
> badzo to lubi - jak to rozwiązać?
> No i jeszcze jadno zagadnienie - ten mój gar jest trochę duży i jak upiekę
> taki chlebol, to będziemy jeść ze 2 tygodnie.
Przy pieczeniu chcleba obowiązują takie same zasady, jak przy
przygotowywaniu pozostałych potraw, czyli:
- garnek musimy moczyć przez jakieś 10 minut przed użyciem
- wstawiamy zawsze do zimnego piekarnika.
Jedynym odstepstwem od tej zasady jest pieczenie ziemniaków w specjalnie do
tego przeznaczonym garnku.
Poza tym:
- przed nałożeniem ciasta chlebowego należy pamiętać o bardzo dobrym
wysmarowaniu garnka jakimś tłuszczem, np. masłem lub olejem i wysypaniu go
np.otrębami
- ciasto chlebowe wkładamy wcześniej do garnka żeby wyrosło - zostawiamy
albo na zewnątrz albo wstawiamy do lodówki. Trzeba garnek czymś przykryć
(najlepiej pokrywką - jeśli ją ma)
- jak już ciasto wyrośnie, wstawiamy garnek do zimnego piekarnika i pokrywkę
zdejmujemy dopiero jak piekarnik się nagrzeje
- pieczemy
- i gotowe
Tak w ogóle to Roemertopf ma specjalne garnki na mniej więcej kilogramowe
chlebki. Sprawdzają się świetnie.
A jeśli chcesz upiec chleb w zwykłym garnku to tez jest to możliwe. Jeśli
wyjdzie wielki, to wystarczy fundnąć sobie specjalny chlebak Roemertopf - i
wtedy spokojnie możesz jeść ten chleb i przez dwa tygodnie ;)
A wszystkie informacje mają na www.roemertopf.pl
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-11-23 08:58:35
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera droga -
> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
ja próbowałam gotowe mieszanki ale zrezygnowałam, te chleby mi nie
smakowały, poza tym raz znalazłam robaki w kupionej mieszance i mam uraz.
Poszukaj w archiwum przepis na chleb, który podawała czeremcha, jak dla mnie
najfajniejszy przepis.
> Zastanawiałem się, jak do tego
> garnka włożyć ciasto? Smarować tłuszczem i posypać mąką, czy tak saute?
Smaruję ścianki olejem i obsypuje je otrębami, albo płatkami owsianymi
> Piec pod przykryciem, czy nie?
Ja piekę pod przykryciem, próbowałam też bez przykrycia. Wg mnie efekt
leprzy jak się piecze z przykryciem.
>Nawoczyć ten garnek przed pieczeniem, czy
> nie?
Koniecznie, na tym polega cała zaleta pieczenia chleba w tym garnku, nie
moczysz powierchni ciasta przed pieczeniem, nie stawiasz na dno piekarnika
talerzyka z wodą, nie skrapiasz ścianek piekarnika wodą, tylko garnek zanim
wysmarujesz tłuszczem i wysypiesz ziarnami moczysz w wodzie.
> Chleb zalecają włożyć do gorącego piekarnika, a ten garnek nie za badzo
> to lubi - jak to rozwiązać?
Wkładasz do zimnego piekarnika.
> No i jeszcze jadno zagadnienie - ten mój gar jest trochę duży
jakie ma wymiary ten garnek?
>i jak upiekę
> taki chlebol, to będziemy jeść ze 2 tygodnie.
>
Możesz zrobić chleb z połowy porcji podanych składników, np. z 0,5kg mąki.
Możesz zrobić z 1,20kg jak podawała czeremcha, część upieczonego chleba
można zamrozić.
Poza tym upiecz najpierw chleb, jak zasmakujesz sam problem się rozwieje ;-)
> Znasz odpowiedzi na te pytania - napisz.
>
napisałam
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-11-23 09:22:36
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:47469641@news.home.net.pl...
>
> > No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> > Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
droga -
> > 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
>
> zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
razowej żytniej 2000.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-11-23 09:42:01
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> > > No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> > > Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
> droga -
> > > 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
> >
> > zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
>
> Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
> razowej żytniej 2000.
>
>
a gdzie kupowałeś w tej cenie?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-11-23 09:47:15
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> Tak w ogóle to Roemertopf ma specjalne garnki na mniej więcej kilogramowe
> chlebki. Sprawdzają się świetnie.
Ale po co tak przepłacac taki garnek można już dostać od polskiego
producenta
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-11-23 10:36:57
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik MONI|<A <moni| napisał:
>>>> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
>>>> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
>> droga -
>>>> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
>>> zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
>> Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
>> razowej żytniej 2000.
>>
>>
> a gdzie kupowałeś w tej cenie?
>
W dupie !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |