Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Darek" <b...@z...gdynia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: garnek rzymski - przepisy
Date: Fri, 23 Nov 2007 09:55:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <fi64i6$q7e$1@inews.gazeta.pl>
References: <fi3rf0$710$1@news.onet.pl> <4...@n...home.net.pl>
<fi4mug$tqk$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: www.mostva-gdynia.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1195808134 26862 194.150.246.158 (23 Nov 2007 08:55:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Nov 2007 08:55:34 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <fi4mug$tqk$1@news.onet.pl>
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6000.16545
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6000.16480
X-User: darko68
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306211
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:fi4mug$tqk$1@news.onet.pl...
>> a próbowałeś pieczenie chleba w tym garnku?
>> Monika
> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera droga -
> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba. Zastanawiałem się, jak do
> tego garnka włożyć ciasto? Smarować tłuszczem i posypać mąką, czy tak
> saute?
> Piec pod przykryciem, czy nie? Nawoczyć ten garnek przed pieczeniem, czy
> nie? Chleb zalecają włożyć do gorącego piekarnika, a ten garnek nie za
> badzo to lubi - jak to rozwiązać?
> No i jeszcze jadno zagadnienie - ten mój gar jest trochę duży i jak upiekę
> taki chlebol, to będziemy jeść ze 2 tygodnie.
Przy pieczeniu chcleba obowiązują takie same zasady, jak przy
przygotowywaniu pozostałych potraw, czyli:
- garnek musimy moczyć przez jakieś 10 minut przed użyciem
- wstawiamy zawsze do zimnego piekarnika.
Jedynym odstepstwem od tej zasady jest pieczenie ziemniaków w specjalnie do
tego przeznaczonym garnku.
Poza tym:
- przed nałożeniem ciasta chlebowego należy pamiętać o bardzo dobrym
wysmarowaniu garnka jakimś tłuszczem, np. masłem lub olejem i wysypaniu go
np.otrębami
- ciasto chlebowe wkładamy wcześniej do garnka żeby wyrosło - zostawiamy
albo na zewnątrz albo wstawiamy do lodówki. Trzeba garnek czymś przykryć
(najlepiej pokrywką - jeśli ją ma)
- jak już ciasto wyrośnie, wstawiamy garnek do zimnego piekarnika i pokrywkę
zdejmujemy dopiero jak piekarnik się nagrzeje
- pieczemy
- i gotowe
Tak w ogóle to Roemertopf ma specjalne garnki na mniej więcej kilogramowe
chlebki. Sprawdzają się świetnie.
A jeśli chcesz upiec chleb w zwykłym garnku to tez jest to możliwe. Jeśli
wyjdzie wielki, to wystarczy fundnąć sobie specjalny chlebak Roemertopf - i
wtedy spokojnie możesz jeść ten chleb i przez dwa tygodnie ;)
A wszystkie informacje mają na www.roemertopf.pl
Darek
|