Data: 2007-11-26 19:26:29
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
Od: "inż Mamoń" <m...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie,
poniżej kilka oryginalnych przepisów dla tych co wolą coś bardziej
owocowo/warzywnego. Robiłem każde z nich kilkukrotnie i za każdym razem
wychodzi "palce lizać". Szczerze polecam.
inż. Mamoń
Kukurydza z pieczarkami i boczkiem
1 kolba kukurydzy
2 łyżeczki oliwy
Sól ziołowa
50 g brązowych pieczarek
25 g tłustego boczku
? cebuli
Odrobina świeżego czosnku
Usunąć liście i nitki z kolby, obciąć obydwie końcówki, umyć pod bieżącą
wodą, wysuszyć i polać oliwą a następnie posypać solą ziołową.
Pieczarki wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić i cienkie plasterki.
Boczek, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Pieczarki, boczek, cebule i czosnek wymieszać i wyłożyć do namoczonego
uprzednio w wodzie przez 10 minut opiekacza do kukurydzy ROMERTOPF. Na
wierzchu ułożyć kolbę kukurydzy i zamknąć górną pokrywką opiekacza do
kukurydzy ROMERTOPF.
Włożyć opiekacz do kukurydzy ROMERTOPF do zimnego piekarnika. Ustawić
temperaturę 180 oC (dla piekarnika z termoobiegiem) lub temperaturę 220 oC
(dla piekarnika konwencjonalnego) lub 4-5 w przypadku piekarnika gazowego i
opiekać przez około 40 minut.
Potrawa ta może być podawana jako przekąska z bagietką lub jako przystawka
do grillowanego mięsa.
Kolba kukurydzy z masłem koperkowym
20 g miękkiego masła
? łyżki pociętego kopru
1 kolba kukurydzy
świeżo mielony pieprz biały
sól
1 łyżeczka oliwy
? łyżeczki drobno pociętej natki pietruszki
Wymieszać masło z koprem. Usunąć liście i nitki z kolby, obciąć obydwie
końcówki, umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć.
Rozprowadzić miękkie masło koperkowe po całej kolbie a następnie posypać
pieprzem i solą.
Wlać oliwę do opiekacza do kukurydzy ROMERTOPF po uprzednim namoczeniu go w
wodzie przez 10 minut, a następnie ułożyć w dolnej części opiekacza
kukurydzę.
Zamknąć górną pokrywką opiekacz do kukurydzy ROMERTOPF a następnie włożyć go
do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 oC (dla piekarnika z
termoobiegiem) lub temperaturę 220 oC (dla piekarnika konwencjonalnego) lub
4-5 w przypadku piekarnika gazowego i opiekać przez około 30 - 40 minut.
Możliwe modyfikacje to użycie masła ziołowego lub masła czosnkowego zamiast
masła koperkowego.
Zapiekanka kukurydziana w stylu amerykańskim
50 g pieczarek
30 g wędzonego przerośniętego boczku
2 łyżeczki oleju sojowego
? kromki chleba tostowego
1 mała puszka słodkiej kukurydzy (ok. 70 g)
50 g krewetek
odrobina masła
1 łyżka mąki pszennej
60 ml mleka
sól
świeżo mielony pieprz biały
musztarda
trochę startego, średnio dojrzałego sera Gouda
trochę umytej i posiekanej pietruszki
Umyć pieczarki, wysuszyć za pomocą ręcznika kuchennego i pokroić w
plasterki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni do momentu kiedy
stanie się chrupiący i brązowy. Dodać pieczarki i smażyć dodatkowo przez 5
minut, następnie odstawić na bok.
Podgrzać na patelni olej sojowy. Chleb tostowy pokroić w małe kostki i
smażyć na złoto. Odsączoną słodką kukurydzę wymieszać z wysmażonym bekonem,
pociętymi pieczarkami, kostkami tostu i krewetkami i wyłożyć mieszaninę do
namoczonego uprzednio przez 10 minut opiekacza do kukurydzy ROMERTOPF.
Na patelni rozpuścić masło a następnie rozprowadzić w nim mąkę i smażyć do
momentu otrzymania gęstej żółtej masy. Następnie dodać mleko i ciągle
mieszając za pomocą trzepaczki w celu zapobieżenia powstawaniu grudek
gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i musztardą a
następnie polać mieszaninę otrzymanym sosem.
Zamknąć górną pokrywką opiekacz do kukurydzy ROMERTOPF a następnie włożyć go
do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 oC (dla piekarnika z
termoobiegiem) lub temperaturę 200 oC (dla piekarnika konwencjonalnego) lub
4-5 w przypadku piekarnika gazowego i opiekać przez około 25 - 30 minut. Na
5 minut przed zakończeniem opiekania zdjąć górną okrywkę opiekacza i posypać
tartym serem Gouda a następnie kontynuować opiekanie aż do momentu kiedy
ser stanie się złocisto-brązowy i chrupiący.
Po wyjęciu z piekarnika posypać siekaną natką pietruszki.
Podawać jako przekąskę ze świeżą bagietką.
|