Data: 2007-11-27 15:29:44
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Ale po co tak przepłacac taki garnek można już dostać od polskiego
> > producenta
> A masz może namiar?
sklep firmowym Formaster w Kielcach,
> No i moje wątpliwości: czy potrawy w tych garnkach robiona istotnie
> różnią się od takich samych robionych w... szkle żaroodpornym czy
> brytfannie żeliwnej?
mięso jest bardziej soczyste, od pieczonego w tradycyjny sposób, nie
dodajesz na dno garnka żadnego tłuszczu tak więc bardzo przydatne dla osób
na diecie
np. Karkówkę nacierasz przyprawami, wkładasz ją do wcześniej namoczonego w
wodzie garnka, do garnka wrzucasz pokrojona w piórka cebulkę, zakrywasz
pokrywka i wkładasz do zimnego piekarnika. Po upieczeniu masz pieczeń i sos,
chleb, tak jak pisałam wcześniej, cyt. nie moczysz powierzchni ciasta przed
pieczeniem, nie stawiasz na dno piekarnika
talerzyka z wodą, nie skrapiasz ścianek piekarnika wodą, tylko garnek zanim
wysmarujesz tłuszczem i wysypiesz ziarnami moczysz w wodzie.
ciasta drożdżowe też piekłam w tym garnku, polecam zwłaszcza ciasto
drożdżowe "Barbary K."- znajdziesz przepis w archiwum
> Po drugie, skoro ten garnek nasiąka wodą przed
> użyciem, to nie nasiąka płynem na mycia naczyć czy proszkiem podczas
mycia?
ja myję garnek gorącą wodą bez dodatków płynów/proszków, później na 15 min
do piekarnika na 200-300st
Pozdrawiam
Monika
|