Data: 2007-11-23 08:58:35
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera droga -
> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
ja próbowałam gotowe mieszanki ale zrezygnowałam, te chleby mi nie
smakowały, poza tym raz znalazłam robaki w kupionej mieszance i mam uraz.
Poszukaj w archiwum przepis na chleb, który podawała czeremcha, jak dla mnie
najfajniejszy przepis.
> Zastanawiałem się, jak do tego
> garnka włożyć ciasto? Smarować tłuszczem i posypać mąką, czy tak saute?
Smaruję ścianki olejem i obsypuje je otrębami, albo płatkami owsianymi
> Piec pod przykryciem, czy nie?
Ja piekę pod przykryciem, próbowałam też bez przykrycia. Wg mnie efekt
leprzy jak się piecze z przykryciem.
>Nawoczyć ten garnek przed pieczeniem, czy
> nie?
Koniecznie, na tym polega cała zaleta pieczenia chleba w tym garnku, nie
moczysz powierchni ciasta przed pieczeniem, nie stawiasz na dno piekarnika
talerzyka z wodą, nie skrapiasz ścianek piekarnika wodą, tylko garnek zanim
wysmarujesz tłuszczem i wysypiesz ziarnami moczysz w wodzie.
> Chleb zalecają włożyć do gorącego piekarnika, a ten garnek nie za badzo
> to lubi - jak to rozwiązać?
Wkładasz do zimnego piekarnika.
> No i jeszcze jadno zagadnienie - ten mój gar jest trochę duży
jakie ma wymiary ten garnek?
>i jak upiekę
> taki chlebol, to będziemy jeść ze 2 tygodnie.
>
Możesz zrobić chleb z połowy porcji podanych składników, np. z 0,5kg mąki.
Możesz zrobić z 1,20kg jak podawała czeremcha, część upieczonego chleba
można zamrozić.
Poza tym upiecz najpierw chleb, jak zasmakujesz sam problem się rozwieje ;-)
> Znasz odpowiedzi na te pytania - napisz.
>
napisałam
Pozdrawiam
Monika
|