From: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <fi3rf0$710$1@news.onet.pl> <4...@n...home.net.pl>
<fi4mug$tqk$1@news.onet.pl>
Subject: Re: garnek rzymski - przepisy
Date: Fri, 23 Nov 2007 09:58:35 +0100
Lines: 58
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
NNTP-Posting-Host: 213.158.197.87
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1195808321 213.158.197.87 (23 Nov 2007 09:58:41 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: KOPLAN
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306212
Ukryj nagłówki
> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera droga -
> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
ja próbowałam gotowe mieszanki ale zrezygnowałam, te chleby mi nie
smakowały, poza tym raz znalazłam robaki w kupionej mieszance i mam uraz.
Poszukaj w archiwum przepis na chleb, który podawała czeremcha, jak dla mnie
najfajniejszy przepis.
> Zastanawiałem się, jak do tego
> garnka włożyć ciasto? Smarować tłuszczem i posypać mąką, czy tak saute?
Smaruję ścianki olejem i obsypuje je otrębami, albo płatkami owsianymi
> Piec pod przykryciem, czy nie?
Ja piekę pod przykryciem, próbowałam też bez przykrycia. Wg mnie efekt
leprzy jak się piecze z przykryciem.
>Nawoczyć ten garnek przed pieczeniem, czy
> nie?
Koniecznie, na tym polega cała zaleta pieczenia chleba w tym garnku, nie
moczysz powierchni ciasta przed pieczeniem, nie stawiasz na dno piekarnika
talerzyka z wodą, nie skrapiasz ścianek piekarnika wodą, tylko garnek zanim
wysmarujesz tłuszczem i wysypiesz ziarnami moczysz w wodzie.
> Chleb zalecają włożyć do gorącego piekarnika, a ten garnek nie za badzo
> to lubi - jak to rozwiązać?
Wkładasz do zimnego piekarnika.
> No i jeszcze jadno zagadnienie - ten mój gar jest trochę duży
jakie ma wymiary ten garnek?
>i jak upiekę
> taki chlebol, to będziemy jeść ze 2 tygodnie.
>
Możesz zrobić chleb z połowy porcji podanych składników, np. z 0,5kg mąki.
Możesz zrobić z 1,20kg jak podawała czeremcha, część upieczonego chleba
można zamrozić.
Poza tym upiecz najpierw chleb, jak zasmakujesz sam problem się rozwieje ;-)
> Znasz odpowiedzi na te pytania - napisz.
>
napisałam
Pozdrawiam
Monika
|