« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-07-24 19:33:36
Temat: Re: golonka po bawarsku> Bo one do golonki po bawarsku nie należą.
A cóż ja na to poradzę, że golonka, która mi smakowała w restauracji
nazywała się "po bawarsku" i była z warzwami?
Ja tylko chciałam powtórzyć coś takiego w domu :-)
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-07-24 19:57:09
Temat: Re: golonka po bawarsku
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ea379s$g2c$1@opal.icpnet.pl...
>> Bo one do golonki po bawarsku nie należą.
>
> A cóż ja na to poradzę, że golonka, która mi smakowała w restauracji
> nazywała się "po bawarsku" i była z warzwami?
> Ja tylko chciałam powtórzyć coś takiego w domu :-)
>
Władysław to znany tu rygorysta.
Tylko jego golonka jest prawdziwa bawarska
Reszta to niegodne zauważenia
elf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-07-24 20:02:57
Temat: Re: golonka po bawarsku
"elf" <e...@v...pl> wrote in message
news:ea38n9$and$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
> wiadomości news:ea379s$g2c$1@opal.icpnet.pl...
>>> Bo one do golonki po bawarsku nie należą.
>>
>> A cóż ja na to poradzę, że golonka, która mi smakowała w restauracji
>> nazywała się "po bawarsku" i była z warzwami?
>> Ja tylko chciałam powtórzyć coś takiego w domu :-)
>>
> Władysław to znany tu rygorysta.
> Tylko jego golonka jest prawdziwa bawarska
> Reszta to niegodne zauważenia
> elf
Bo tak naprawdę jest - "po bawarsku" to golonka polewana w brytfannie piwem,
aby skórka się zrobiła rumiana i chrupiąca, podobny efekt osiąga się w
przypadku polewania śmietaną. Oczywiście smaki będą się różniły. Trochę
wyżej podałem link, w którym było foto podanej golonki - pełne danie
obiadowe...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-07-24 21:05:41
Temat: Re: golonka po bawarskuelf napisał(a):
> Władysław to znany tu rygorysta.
???
> Tylko jego golonka jest prawdziwa bawarska
ON wie jak się ją robi.
> Reszta to niegodne zauważenia
Zapytaj go o te inne a szczena ci opadnie.
:-P
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-07-24 21:44:33
Temat: Re: golonka po bawarsku
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ea1ro7$qn9$1@opal.icpnet.pl...
> Tak sobie przeglądam archiwum grupy w poszukiwaniu przepisu na golonkę po
> bawarsku, ale większość przepisów jest bez warzyw, ale z dodatkiem piwa.
Nie
> wiem, jak wygląda typowa golonka po bawarsku, ale raz zdarzyło mi się taką
> jeśc w restauracji i były tam zdaje się jakieś warzywa typu marchew
> pokrojona w paseczki i coś jeszcze. Niestety nie jestem w stanie odtworzyć
> tego przepisu.
> Mógłby się ktoś podzielić przepisem?
>
> Dziękuję i pozdrawiam
> Barbara i Maleńka (~11.10.2006)
Witam
Ale kombinuja z ta golonka. Golonka musi byc peklowana i nie podlewana
jakims sikaczem "karmi" tylko porterem.
Przepis na golonke w warzywach na porterze "byc moze jest to po bawarsku"
jest na stronie naszej grupy.
Ale powtorze.
Golonke ugotowac prawie do miekkosci. 4 duze marchwie i pol selera pokroic w
dlugie cienkie paski, lub jest taka maszynka co to robi. Wylozyc naczynie
zaroodporne warzywami, wlozyc golonki (4), troche warzyw na wierzch, dolac
troche wody z ugotowanej golonki, wstawic do goracego piekarnika. Potrzebne
sa 2 portery (zywiec lub lech). Podlewamy golonki porterem. Do podlania
wystarczy 1 butelka. Druga jest po to, zeby nie wypijac piwa ktore sluzy do
podlania.
40 min w piekarniku wystarcza.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzien, po ponownym podgrzaniu w piekarniku.
Pozdrawiam
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-07-24 21:49:25
Temat: Re: golonka po bawarsku
"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
news:ea3f21$60q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
> wiadomości news:ea1ro7$qn9$1@opal.icpnet.pl...
>> Tak sobie przeglądam archiwum grupy w poszukiwaniu przepisu na golonkę po
>> bawarsku, ale większość przepisów jest bez warzyw, ale z dodatkiem piwa.
> Nie
>> wiem, jak wygląda typowa golonka po bawarsku, ale raz zdarzyło mi się
>> taką
>> jeśc w restauracji i były tam zdaje się jakieś warzywa typu marchew
>> pokrojona w paseczki i coś jeszcze. Niestety nie jestem w stanie
>> odtworzyć
>> tego przepisu.
>> Mógłby się ktoś podzielić przepisem?
>>
>> Dziękuję i pozdrawiam
>> Barbara i Maleńka (~11.10.2006)
> Witam
> Ale kombinuja z ta golonka. Golonka musi byc peklowana i nie podlewana
> jakims sikaczem "karmi" tylko porterem.
> Przepis na golonke w warzywach na porterze "byc moze jest to po bawarsku"
> jest na stronie naszej grupy.
> Ale powtorze.
> Golonke ugotowac prawie do miekkosci. 4 duze marchwie i pol selera pokroic
> w
> dlugie cienkie paski, lub jest taka maszynka co to robi. Wylozyc naczynie
> zaroodporne warzywami, wlozyc golonki (4), troche warzyw na wierzch, dolac
> troche wody z ugotowanej golonki, wstawic do goracego piekarnika.
> Potrzebne
> sa 2 portery (zywiec lub lech). Podlewamy golonki porterem. Do podlania
> wystarczy 1 butelka. Druga jest po to, zeby nie wypijac piwa ktore sluzy
> do
> podlania.
> 40 min w piekarniku wystarcza.
> Najsmaczniejsza jest na drugi dzien, po ponownym podgrzaniu w piekarniku.
> Pozdrawiam
> MarekF
Błąd w proporcjach, zwłaszcza przy tych upałach - sześciopak, a i to nie
będzie zbyt dużo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-07-24 21:54:11
Temat: Re: golonka po bawarsku
Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:ea3f21$60q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Golonke ugotowac prawie do miekkosci. 4 duze marchwie i pol selera pokroic
w
> dlugie cienkie paski, lub jest taka maszynka co to robi.
Zapomnialem linka do fotki,
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/golonka_z%20_war
zywami.jpg
Pozdr
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-07-24 22:00:55
Temat: Re: golonka po bawarsku
"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
news:ea3fk4$7ed$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
> news:ea3f21$60q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Golonke ugotowac prawie do miekkosci. 4 duze marchwie i pol selera
>> pokroic
> w
>> dlugie cienkie paski, lub jest taka maszynka co to robi.
> Zapomnialem linka do fotki,
> http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/golonka_z%20_war
zywami.jpg
> Pozdr
> MarekF
Już wiem, nie będę tego robił.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-07-25 04:37:10
Temat: Re: golonka po bawarskuIn article <ea3f21$60q$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote:
>
> Ale kombinuja z ta golonka. Golonka musi byc peklowana
Golonka po bawarsku nie jest peklowana. Zreszta wyobra˝a ktoE sobie
golonk´ peklowana i pieczona? Przecie˝ to by?oby niejadalne.
> i nie podlewana
> jakims sikaczem "karmi" tylko porterem.
Porter nie jest piwem bawarskim.
> Przepis na golonke w warzywach na porterze "byc moze jest to po bawarsku"
> jest na stronie naszej grupy.
> Ale powtorze.
> Golonke ugotowac prawie do miekkosci.
Prawdziwej golonki po bawarsku si´ nie gotuje, tylko piecze.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-07-26 01:52:59
Temat: Re: golonka po bawarskuOn Tue, 25 Jul 2006 06:37:10 +0200, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In article <ea3f21$60q$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "maf" <m...@n...alpha.pl> wrote:
>
>>
>> Ale kombinuja z ta golonka. Golonka musi byc peklowana
>
>Golonka po bawarsku nie jest peklowana. Zreszta wyobra˝a ktoE sobie
>golonk´ peklowana i pieczona? Przecie˝ to by?oby niejadalne.
Jadalne. Na plasterki pod hektolitry piwa. Zakaska mogla by byc z tego
przednia. Bo na obiad faktycznie nie dalo by sie zjesc.
>Prawdziwej golonki po bawarsku si´ nie gotuje, tylko piecze.
Ale wiesz - upiec golonke wczesniej nie podgotowana to jest jednak
sztuka - trwac to musi, a w piekarniku golonka schnie... Nie da sie
minutnika nastawic i pojsc, trzeba przy tym siedziec i ciagle podlewac
bo inaczej zelowa wyjdzie - stad wersje uproszczone z ugotowaniem do
miekkosci i zapieczeniem na koniec.
--
darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |