« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-27 08:02:12
Temat: grill- bananyJako ze 2 dni temu swiecilo w Gdansku caly dzien slonko, po namawianiu
Kamasa na grilla zamiast zamartwianie sie nad swoja waga- sama namowilam
sie na grillowanie:))
a wlasciwie na zamkniecie sezonu grillowego.
Zamkniecie po raz pierwszy- bo mozna zamykac wiele razy jak pogoda
bedzie sprzyjala. Z tym to jednak nigdy nie jest wiadomo, wiec zamkniecie
pierwsze sie odbylo.
Klamra konczaca byly super smaczne banany w wersji slodko- pikantnej.
Banany obieramy ze skorki, przekrajamy wzdluz na pol. Robimy mieszanke : 1
lyzka stolowa cukru z pol lyzeczki cynamonu ( mi to starczylo na 3 banany).
Tym posypujemy obficie banana w srodku, na to posypujemy drobno pokrojone
orzeszki wloskie. Zamykamy drugo polowka. Calosc owijamy spiralnie BARDZO
cienkim plastrem boczku wedzonego i spinamy wykalaczkami. Na ruszt po 5 min
z kazdej strony.Przekladac na druga strone nie szczypcami tylko lopatka.
Co tu duzo mowic- pychota
Polecam takze- juz nie po raz pierwszy- pieczarki .Posmarowac olejem . Do
kapelusza wokol nozki powtykac wiorki masla, posypac tymiankiem i posolic.
Zajadac jak sa jeszcze poljedrne a maselko roztopione.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-28 07:20:06
Temat: Re: grill- bananyDnia 2002-09-27 10:02, Użytkownik Jola L-L napisał:
CIACH
> Klamra konczaca byly super smaczne banany w wersji slodko- pikantnej.
> Banany obieramy ze skorki, przekrajamy wzdluz na pol. Robimy mieszanke : 1
> lyzka stolowa cukru z pol lyzeczki cynamonu ( mi to starczylo na 3 banany).
> Tym posypujemy obficie banana w srodku, na to posypujemy drobno pokrojone
> orzeszki wloskie. Zamykamy drugo polowka. Calosc owijamy spiralnie BARDZO
> cienkim plastrem boczku wedzonego i spinamy wykalaczkami. Na ruszt po 5 min
> z kazdej strony.Przekladac na druga strone nie szczypcami tylko lopatka.
> Co tu duzo mowic- pychota
> Polecam takze- juz nie po raz pierwszy- pieczarki .Posmarowac olejem . Do
> kapelusza wokol nozki powtykac wiorki masla, posypac tymiankiem i posolic.
> Zajadac jak sa jeszcze poljedrne a maselko roztopione.
>
O, Jolu, bardzo podobny przepis na grillowane banany na początku
tegorocznego sezonu podała (chyba) Asia Duszczyńska.
Te banany nie woijałam boczkiem tylko grillowałam w sreberku.
No i ... to jest mistrzostwo świata w deserach z grilla.
POLECAM, mniam.
Główki pieczarek posolone i ugrillowane smakują jak te z mojego
dzieciństwa, kiedy mieszkaliśmy na wsi i rano zbieraliśmy na łące
pieczarki a potem smazyliśmy na blasze, na kuchni węglowej. Oj, już na
naszych łąkach pieczrki nie rosną, a kuchnia jeszcze jest.
--
Pozdrawiam z Krakowa GosiaH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-28 12:18:34
Temat: Re: grill- banany
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an134r$kgc$1@news.tpi.pl...
> Jako ze 2 dni temu swiecilo w Gdansku caly dzien slonko, po namawianiu
> Kamasa na grilla zamiast zamartwianie sie nad swoja waga- sama namowilam
> sie na grillowanie:))
> a wlasciwie na zamkniecie sezonu grillowego.
> Zamkniecie po raz pierwszy- bo mozna zamykac wiele razy jak pogoda
> bedzie sprzyjala. Z tym to jednak nigdy nie jest wiadomo, wiec zamkniecie
> pierwsze sie odbylo.
> Klamra konczaca byly super smaczne banany w wersji slodko- pikantnej.
> Banany obieramy ze skorki, przekrajamy wzdluz na pol. Robimy mieszanke : 1
> lyzka stolowa cukru z pol lyzeczki cynamonu ( mi to starczylo na 3
banany).
> Tym posypujemy obficie banana w srodku, na to posypujemy drobno pokrojone
> orzeszki wloskie. Zamykamy drugo polowka. Calosc owijamy spiralnie BARDZO
> cienkim plastrem boczku wedzonego i spinamy wykalaczkami. Na ruszt po 5
min
> z kazdej strony.Przekladac na druga strone nie szczypcami tylko lopatka.
> Co tu duzo mowic- pychota
> Polecam takze- juz nie po raz pierwszy- pieczarki .Posmarowac olejem . Do
> kapelusza wokol nozki powtykac wiorki masla, posypac tymiankiem i posolic.
> Zajadac jak sa jeszcze poljedrne a maselko roztopione.
>
> Jola L-L
>
>
Pieczareczki są i owszem, ale zrób pomidorki.
Wycina się ogonki, smaruje pomidorki oliwą, w dołek po ogonku sypie się
pieprz i ostrą paprykę, układa się je na tacce i zapieka na brzegu grilla.
Jak to mawia imć pan Makłowicz-poezja smaku.
halszczak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-28 12:53:47
Temat: Re: grill- banany> Klamra konczaca byly super smaczne banany w wersji slodko- pikantnej.
> Banany obieramy ze skorki, przekrajamy wzdluz na pol. Robimy mieszanke : 1
> lyzka stolowa cukru z pol lyzeczki cynamonu ( mi to starczylo na 3 banany).
> Tym posypujemy obficie banana w srodku, na to posypujemy drobno pokrojone
> orzeszki wloskie. Zamykamy drugo polowka. Calosc owijamy spiralnie BARDZO
> cienkim plastrem boczku wedzonego i spinamy wykalaczkami. Na ruszt po 5 min
> z kazdej strony.Przekladac na druga strone nie szczypcami tylko lopatka.
> Co tu duzo mowic- pychota
Wydląda rewelacyjnie.
Mam jednak pytanko techniczne - nie wylewał się ten banan? Ja wiem łopatką
przewracałaś... Czy boczek zdążył się przyrumienić zanim banan się rozciapał,
czy był tylko dobrze podgrzany?
Pozdrawiam
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-29 09:17:32
Temat: Re: grill- banany
> Wydląda rewelacyjnie.
> Mam jednak pytanko techniczne - nie wylewał się ten banan? Ja wiem łopatką
> przewracałaś... Czy boczek zdążył się przyrumienić zanim banan się
rozciapał,
> czy był tylko dobrze podgrzany?
> Pozdrawiam
> Joanna
banan jest stale w stanie stalym tylko cieply-, a jesli bedziesz miala
bardzo cieniutki pasek boczku- to sie zacznie przyrumieniac- gruby nie ma
szans na zmiane wygladu :)), ale pyszne jest bardzo
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |