Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: herbata pu-erh
Date: Wed, 10 Sep 2003 15:47:57 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 55
Sender: p...@p...onet.pl@host-ip146-240.crowley.pl
Message-ID: <bjna2d$90r$1@news.onet.pl>
References: <bjkun3$3r7$2@inews.gazeta.pl> <bjl3tu$oh3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bjmdra$j3t$1@inews.gazeta.pl> <b...@s...re>
NNTP-Posting-Host: host-ip146-240.crowley.pl
X-Trace: news.onet.pl 1063201677 9243 62.111.240.146 (10 Sep 2003 13:47:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Sep 2003 13:47:57 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:22634
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Sabinka" <s...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:bjne46.3vvld6p.1@sa.re...
> Ale to jest zdanie Radeona. Zgodnie z tym co mowia/pisza o Pu-erh
> (pogogluj), ona odchudza w inny sposob, nazywana jest zabojca
> tluszczu. Tylko ze nie wiem czy chodzi o zabijanie tluszczu zjadanego
> czy juz zjedzonego i bedacego na bioderkach - znaczy czy pic to w
> okolicy posilkow czy lepiej na czczo.
Zadna herbata nie jest "zabójca" tluszczu. Herbata ma jednak skladniki
pomagajace w rozruszaniu przewodu pokarmowego - sa to garbniki i teina.
Garbniki maja zdolnosc wymiatania scianek jelit z bakterii, wirusów i
zastalego tam tluszczu. Dzialaja podobnie jak smecta - otaczaja czasteczki
nagromadzone na sciankach jelit i pomagaja je wydalic. Jak dziala teina
zakladam ze kazdy mniej wiecej wie - tak samo pobudza uklad trawienny jak
serce i "glowe" :-)
Herbata zielona zawiera wiecej teiny, a czarna wydziela wiecej garbników
podczas parzenia - listki czarnej herbaty sa bardziej popekane w procesie
fermentacji, co sprzyja wydostawaniu sie garbników i teiny do naparu.
Duze znaczenie ma czas parzenia - klasyczna herbate podaje sie po 3-5
minutach parzenia zaleznie od gatunku, jednak herbate parzona na zoladek
nalezy mocno przeparzyc, aby jak najwiecej garbników przeszlo do naparu.
Mozna tez rosyjskim sposobem (ach, te samowary!) zrobic z listków wywar - ma
mocne wlasciwosci antycholesterolowe, aseptyczne, pomaga na trudnosci w
trawieniu.
> Dosyc sie ostanio zdziwilam jak w jakims super/hiper markecie na polce
> z zielonymi herbatami z roznymi dodatkami (np. ginkgo) byla herbata
> zielona z pu-erh. To chyba nie najlepsze polaczenie?
Herbata Pu - erh to po prostu kazdy rodzaj herbaty (kazdy kolor) pochodzacy
z konkretnych plantacji w regionie Junnan.
Nazwy herbaty czasami dotycza konkretnego"koloru" z, czasami
obszaru/plantacji na którym sie je pozyskuje, czasami dodatku (np. earl-grey
to herbata z dodatkiem bergamotki, bez wzgledu na miejsce jej zbioru i
stopien fermentacji.)
Osobiscie uwazam ze caly szum wokól pu-erh to wynik kampanii reklamowej.
Klasycznie na poprawe trawienia polecano (kiedys sprzedawano w aptekach
jako lek) herbate pólfermentowna Oolong, dzis ponoc farmaceuci polecaja
chinska Toucha.
I namawiam do zakupu herbat w herbaciarniach (sklepach kolonialnych), to co
sprzedaje sie w expresówkach wola o pomste do nieba, nie mówiac juz ze po
zaparzeniu (ciekawe jak w ogóle zaparzyc expresówke - rzeciez parzenie to
cos wiecej niz wrzucenie fusów czy "szczura" do szklanki) smierdza papierem
i maja zaskakujace kolory - wiekszosc np. zielonych jest chrzczona czarnymi
dla koloru.
Sowa
|