« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-12-27 18:39:18
Temat: Re: jak sie robi kutie?On Mon, 26 Dec 2005 19:20:03 -0500, JMD wrote:
> Wiem, wiem, pewnie gdzies mozna znalezc przepis w Internecie, ale mnie
> ciekawi jak Wy to robicie? Tak dla porownania. Nigdy tego nie jadlam,
> slyszalam ze to danie "kresowych" rodzin. Czy to prawda? Jest tu ktos nie "z
> kresow" kto je kutie na Wigilje?
Pochodzę z Zachodu (po dziadkach z Kaszub i Pomorza). W tym roku,
zachęcona przepisami oraz zamiłowaniem do bakalii oraz maku zrobiłam z:
300 g pszenicy łuskanej (namoczonej na ok. 8 godzin i zagotowanej -
miękka była od razu po zagotowaniu)
250 g maku (sparzony, zagotowany, dwukrotnie zmielony)
orzechy włoskie (na oko, posiekane)
migdały (sparzone i obrane ze skórek, posiekane)
skórka z pomarańczy (kupna)
miód lipowy (kilka łyżek rozpuszczonych w garnku w odrobinie ciepłej
wody)
Nie lubię słodkich potraw, więc miodu dałam dawkę minimalną. Jak dla
mnie: rewelacja!
--
Hello, lucky boy...
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-12-29 13:45:33
Temat: Re: jak sie robi kutie?
>>>> Uszka na barszcz (obowiązkowo czysty, robiony na rosole, o smaku
>>>> wściekle
>>>> pieprzno-kwaśnym)
>>> Jak na rosole, to nie na Wigilię chyba?E
>> Od paru lat to chyba można nie-postnie?
>
> Można, ale chyba o tradycji rodem z przedwojennego Stanisławowa
> opowiadałaś, tak?
Się zgadza. Toteż dopisałam, że kiedyś był wywar z warzyw, teraz rosół jako
podstawa barszczu.
Łapiesz za słówka :))
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |