| « poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2015-04-02 19:34:31
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Qrczak pisze:
>>> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm
>>> reaguje na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie,
>>> ale ja się na tym nie znam, więc mogę się mylić.
>>
>> Tego nie wiem, trzeba by zapytać lekarza prowadzącego. Z tego co
>> można wyczytać choćby w wikipedii, to skuteczną metodą leczenia
>> jest jedynie restrykcyjna dieta eliminacyjna. Oczywiście nie
>> należy mylić celiakii z modną ostatnią dietą bezglutenową.
>
> Co by to nie było, nie umiera się na to od razu, gwałtownie
> i w cierpieniach.
Z tego co udało mi się ustalić w źródłach, działanie jest kumulacyjne.
To znaczy nie od razu, ale przy regularnym spożywaniu następuje stałe
pogorszenie. Ale jak w każdym oddziaływaniu biologicznym, istnieje próg,
poniżej którego substancję można uznać za bezpieczną (co nie znaczy, że
wielkość tego progu jest nam dokładnie znana).
> Zwłaszcza po śladowym użyciu.
"Śladowe ilości glutenu" doczekały się ujęcia w normach. Produkt można
sprzedawać jako bezglutenowy i umieścić na nim specjalny znaczek, jeśli
zawartość niedobrych białek jest poniżej 20 ppm. Zawartość ta dotyczy
gotowego *do spożycia* produktu. Zawartośc glutenu w ziarenkach jest
na poziomie 10%. Oznacza to, że w chlebie bezglutenowym może być jedno
glutenowe ziarenko na pięć tysięcy bezglutenowych -- przy założeniu, że
tzw przypiek jest zerowy, a ziarenka podobne do siebie. To dość ostra
norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na "etapie rolniczym".
Bo gryka jak śnieg biała może być na polu przetykana zbożem rozmaitem,
pozostałą po poprzednich zasiewach pszenicą, a to znowuż żytem. Więc
tu by się uprawy specjalne zdały. Lecz nie samym chlebem człowiek żyje.
Jak ta mąka jest dodatkiem do sosu, a sosem doprawiony jest qrczak w
potrawce, to już mamy dużo luzu przy spełnianiu wymagań co do gotowego
do spożycia produktu. Jeszcze luźniej przy mące orzechowej, do której
w roli odolejacza dodano śladowe ilości mąki kukurydzianej zawierającej
śladowe ilości glutenu. A ta mąka też przecież nie po to, by ją jeść
łyżkami, tylko pójdzie do czegoś jako dodatek (miejmy nadzieję, że nie
w śladowych ilościach).
Jarek
--
Potem w ogorzałych twarzach trochę przygasł i poszarzał
przygód blask, co kiedyś iskry z oczu niecił.
Potem Kolumb z Kolumbową kupił szafę orzechową,
no a potem... to już tylko mieli dzieci!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2015-04-02 20:57:38
Temat: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hriajz23bzjf.10bt008a15zet.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 1 Apr 2015 21:41:59 +0200, @ napisał(a):
>
>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>> glutenu.
>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>
> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>
> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>
> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
> okazuje
> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
> Gluten
> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>
> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu mogą
> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia, po
> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
> odpowiedzi
> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>
> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
> zdiagnozować
> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>
> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych żyje
> aż
> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię - w
> USA
> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na produktach
> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć
> do
> 16 miliardów $).
>
> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego Monash
> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
> były
> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych), a
> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
> (negatywny odpowiednik placebo).
>
> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>
> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich różne
> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad materią i
> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego próbuje
> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>
> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje wystepowanie
objawow somatycznych roznorakich chorob.
Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2015-04-02 21:01:00
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu 2015-04-02 o 18:13, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-04-01 21:31, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-04-01 o 16:19, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm reaguje
>>> na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie, ale ja się na tym
>>> nie znam, więc mogę się mylić.
>>
>> Tego nie wiem, trzeba by zapytać lekarza prowadzącego. Z tego co można
>> wyczytać choćby w wikipedii, to skuteczną metodą leczenia jest jedynie
>> restrykcyjna dieta eliminacyjna. Oczywiście nie należy mylić celiakii z
>> modną ostatnią dietą bezglutenową.
>
> Co by to nie było, nie umiera się na to od razu, gwałtownie i w
> cierpieniach.
> Zwłaszcza po śladowym użyciu.
Pewnie, że nie zabija, nigdy tak nie twierdziłam. Jednak z zaleceniami
lekarskimi nie czuję się kompetentna dyskutować, zwłaszcza kiedy nie o
moje zdrowie chodzi.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2015-04-02 21:03:03
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu 2015-04-02 o 19:34, Jarosław Sokołowski pisze:
> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na "etapie
> rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu przetykana
> zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach pszenicą, a to
> znowuż żytem.
Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2015-04-02 21:13:10
Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:551d9263$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-04-02 o 19:34, Jarosław Sokołowski pisze:
>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na "etapie
>> rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu przetykana zbożem
>> rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach pszenicą, a to znowuż
>> żytem.
>
> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
Raczej bardziej z zanieczyszczen glutenem na etapie produkcji. zaklady
wytwarzajace platki czy maki bezglutenowe musza miec osobna linie
produkcyjna.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2015-04-02 21:16:32
Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
news:551d6a95$0$8376$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2015-04-01 21:31, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-04-01 o 16:19, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm reaguje
>>> na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie, ale ja się na tym
>>> nie znam, więc mogę się mylić.
>>
>> Tego nie wiem, trzeba by zapytać lekarza prowadzącego. Z tego co można
>> wyczytać choćby w wikipedii, to skuteczną metodą leczenia jest jedynie
>> restrykcyjna dieta eliminacyjna. Oczywiście nie należy mylić celiakii z
>> modną ostatnią dietą bezglutenową.
>
> Co by to nie było, nie umiera się na to od razu, gwałtownie i w
> cierpieniach.
> Zwłaszcza po śladowym użyciu.
Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2015-04-02 21:34:20
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Dnia 2015-04-02 21:16, obywatel @ uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:551d6a95$0$8376$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-04-01 21:31, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-04-01 o 16:19, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm reaguje
>>>> na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie, ale ja się na tym
>>>> nie znam, więc mogę się mylić.
>>>
>>> Tego nie wiem, trzeba by zapytać lekarza prowadzącego. Z tego co można
>>> wyczytać choćby w wikipedii, to skuteczną metodą leczenia jest jedynie
>>> restrykcyjna dieta eliminacyjna. Oczywiście nie należy mylić celiakii z
>>> modną ostatnią dietą bezglutenową.
>>
>> Co by to nie było, nie umiera się na to od razu, gwałtownie i w
>> cierpieniach.
>> Zwłaszcza po śladowym użyciu.
>
> Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
> restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
> zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.
Ale potwierdzasz natychmiastowe odejście czy odrzucasz?
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2015-04-02 21:35:20
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Dnia 2015-04-02 20:57, obywatel @ uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:hriajz23bzjf.10bt008a15zet.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 1 Apr 2015 21:41:59 +0200, @ napisał(a):
>>
>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>> glutenu.
>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>
>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>
>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>
>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>> okazuje
>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>> Gluten
>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>
>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu
>> mogą
>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia, po
>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>> odpowiedzi
>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>
>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>> zdiagnozować
>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>
>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych
>> żyje aż
>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię -
>> w USA
>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na
>> produktach
>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma
>> wzrosnąć do
>> 16 miliardów $).
>>
>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego
>> Monash
>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>> były
>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych), a
>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>
>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>
>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich różne
>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad
>> materią i
>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego próbuje
>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>
>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>
> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje
> wystepowanie objawow somatycznych roznorakich chorob.
> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
Poczekajmy. Ixi na pewno dogugla.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2015-04-02 21:54:39
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu 2015-04-02 o 21:13, @ pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:551d9263$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-04-02 o 19:34, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>>
>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>
> Raczej bardziej z zanieczyszczen glutenem na etapie produkcji. zaklady
> wytwarzajace platki czy maki bezglutenowe musza miec osobna linie
> produkcyjna.
Ale "czysty" surowiec użyty do produkcji też jest chyba istotny?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2015-04-02 22:09:27
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Pani Ewa napisała:
>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>
> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?
Jarek
--
Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |