« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-06-08 22:35:17
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówUżytkownik "kasia maruda" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e6a6sd$81r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Chleb razowy, cebula, masło
a jak dokładniej cebula?
no i ten chleb, też.
(masła przetworzonego temicznie raczje unikam)
--
ya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-06-08 23:20:08
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówOn Thu, 8 Jun 2006 22:37:55 +0100, "Hanna Burdon"
<b...@p...onet.pl> wrote:
>In news:e6a09q$njc$1@atlantis.news.tpi.pl, Gusiek wrote:
>> z dodatkiem słodkiej śmietanki sam się zagęszcza w trakcie gotowania
>
>Sos zagęszcza się w trakcie gotowania bez żadnych dodatków, trzeba tylko
>wystarczająco długo gotować. Redukcja to chyba jeden z
>najszlachetniejszych sposobów zagęszczania.
>
>Hania
Ale go wtedy za malo, jak dla mnie, zostaje :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-06-08 23:26:05
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówIn news:94ch82559s3ifmokufdv9hnbtevpp4em9h@4ax.com, Krysia Thompson
wrote:
> Ale go wtedy za malo, jak dla mnie, zostaje :P
Krysiu, wszystko zależy od ilości wyjściowej. Zacznij od 10 litrów, to
nawet po odparowaniu sporo zostanie. :-)
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-06-08 23:42:02
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówOn Fri, 9 Jun 2006 00:26:05 +0100, "Hanna Burdon"
<b...@p...onet.pl> wrote:
>In news:94ch82559s3ifmokufdv9hnbtevpp4em9h@4ax.com, Krysia Thompson
>wrote:
>> Ale go wtedy za malo, jak dla mnie, zostaje :P
>
>Krysiu, wszystko zależy od ilości wyjściowej. Zacznij od 10 litrów, to
>nawet po odparowaniu sporo zostanie. :-)
>
>Hania
matku bosku, mowisz tu o jakims raju dla sosojadow (pijcow?)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-06-09 03:21:47
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosów
"turecky " <t...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:e6a1kl$p3o$1@inews.gazeta.pl...
> yapann <y...@o...pe.el> napisał(a):
>
>> ... jakimi technikami zagęszczania sosów możecie się podzielić? na mąkę
>> to trochę lipa...
>> /dotyczy wszystkich (typów) sosów, głównie gorących, bądź przyrządzanych
>> na ciepło a podawanych na zimno/
> 1. zasmażka
> 2. mąka pszenna/żytnia
> 3. mąka kartoflana
> 4. masło
> 5. żółtko
6. mąka (krochmal) kukurydziany lub ryżowy.
7. powidło
8. odparowanie
9. podbitka - śmietana z mąką lub jajko z mąką
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-06-09 06:38:23
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówUżytkownik "yapann" <y...@o...pe.el> napisał w wiadomości
> .. jakimi technikami zagęszczania sosów możecie się podzielić? na mąkę to
> trochę lipa...
> /dotyczy wszystkich (typów) sosów, głównie gorących, bądź przyrządzanych
> na ciepło a podawanych na zimno/
Koncentrat pomidorowy, ale z pewnoscia nie do kazdego sosu...;)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.kociszce.ao.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-06-09 06:51:27
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosów
Użytkownik "yapann" <y...@o...pe.el> napisał w wiadomości
news:e6a8qg$avp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "kasia maruda" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:e6a6sd$81r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Chleb razowy, cebula, masło
>
> a jak dokładniej cebula?
> no i ten chleb, też.
> (masła przetworzonego temicznie raczje unikam)
Ale takie wmieszane zimne masełko naprawdę daje radę ;) A chleb i cebula w
zależności od sosu, rozgotowane/zmiksowane. Ciemny sos pieczeniowy z
kromeczką razowego i cebulą to mistrzostwo świata...
- -
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-06-09 07:33:22
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosów>.. jakimi technikami zagęszczania sosów możecie się podzielić? na mąkę
>to trochę lipa...
>/dotyczy wszystkich (typów) sosów, głównie gorących, bądź przyrządzanych
>na ciepło a podawanych na zimno/
>
Do sosów na ciepło - serek topiony.
Smak serka można dopasować bez problemów...
Pozdrawiam
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-06-09 07:50:55
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówUżytkownik "turecky " <t...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:e6a1kl$p3o$1@inews.gazeta.pl...
> 5. żółtko
surowe?
--
ya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-06-09 09:51:22
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosówUżytkownik "yapann" <y...@o...pe.el> napisał w wiadomości
news:e69v69$hjf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> .. jakimi technikami zagęszczania sosów możecie się podzielić? na mąkę to
> trochę lipa...
> /dotyczy wszystkich (typów) sosów, głównie gorących, bądź przyrządzanych
> na ciepło a podawanych na zimno/
Jaka lipa?? Zagęszcza aż miło. Maka z mlekiem rozbełtana, lub woda (do sosów
nie białych).
Zasmażka z maki i masła, również zagęszcza aż miło.
Ze staropolskich pomysłów proponuję pokruszonego piernika. Rewelacja.
Sosy typu holenderskiego to zółtko ubijane na parze. Ani kawąłka mąki nie
ma, ale sporo roboty.
Pozdrawiam
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |