Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kardamon ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

kardamon ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-01-19 20:31:24

Temat: Re: kardamon ?
Od: "Henry" <1...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora





> Do czego uzyc?
> na opakowaniu do kawy -kawy nie pijam :)
> wiec do czego jeszcze uzyc?

..do owoców w syropie..
..do odświerzania jamy

pzdr Henryem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-01-20 00:10:16

Temat: Re: kardamon ?
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak <0...@m...pl> napisał(a):

> czeremcha napisał(a):
> > Poza tym - w poszukiwaniu "tego czegoś" - robiąc ogórki konserwowe na
zimę,
> > dodałam po dwa ziarenka /kuleczki/ kardamonu do każdego słoika 0,75 l. I
to
> > było trafienie w dziesiątkę. Dopełniło smak i aromat.
>
> To są kuleczki?
> http://www.rheinbruecke.de/Kardamom.jpg

Oj, Jerzy... Dlatego napisałam tak szczegółowo, bo wiedziałam, że można się
pomylić. Na zdjęciu są, powiedzmy, torebki nasienne. W każdej są pojedyncze
nasionka, kuleczki właśnie. Jak mówisz - ziarnko maku - to masz na myśli
makówkę? Wrzucenie dwóch torebek nasiennych kardamonu do jednego słoika to
byłoby straszne przegięcie.

Do filiżanki kawy też nie dodaję więcej niż 3-4 "kuleczki" - ziarenka.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-01-20 19:19:43

Temat: Re: kardamon ?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> napisał(a):
>
>> czeremcha napisał(a):
>>> Poza tym - w poszukiwaniu "tego czegoś" - robiąc ogórki konserwowe na
> zimę,
>>> dodałam po dwa ziarenka /kuleczki/ kardamonu do każdego słoika 0,75 l. I
> to
>>> było trafienie w dziesiątkę. Dopełniło smak i aromat.
>> To są kuleczki?
>> http://www.rheinbruecke.de/Kardamom.jpg
>
> Oj, Jerzy... Dlatego napisałam tak szczegółowo, bo wiedziałam, że można się
> pomylić. Na zdjęciu są, powiedzmy, torebki nasienne. W każdej są pojedyncze
> nasionka, kuleczki właśnie. Jak mówisz - ziarnko maku - to masz na myśli
> makówkę? Wrzucenie dwóch torebek nasiennych kardamonu do jednego słoika to
> byłoby straszne przegięcie.
>
> Do filiżanki kawy też nie dodaję więcej niż 3-4 "kuleczki" - ziarenka.

A to przeprszam, nie sadziłem, ze tylko taka ilość jest w stanie zmienić
smak.
Aż spróbuje.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-01-21 20:05:22

Temat: Re: kardamon ?
Od: "LadyP1022" <l...@n...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

W artykule news:eopuf6$41s$1@news.dialog.net.pl,
niejaki(a): pamana z adresu <b...@a...pl> napisał(a):

> Do czego uzyc?
> na opakowaniu do kawy -kawy nie pijam :)
> wiec do czego jeszcze uzyc?
> thx
> p.

Witaj,
ja polecam gulabdżameny, są przepyszne :)

1/2 kg mleka w proszku (tylko "pełne dla niemowląt")
1/3 szkl. mleka
3 szkl. wody
1 1/2 - 3 szkl. cukru
świeże ghi do smażenia (masło), ja używam oleju
mielony kardamon lub olejek różany (osobiście bardziej smakują mi z
kardamonem)

Zagotuj syrop z wody, kardamonu i cukru. Do naczynia wlej mleko i
dodawaj powoli mleko w proszku. Mieszaj ręką, aż powstanie dosyć miekkie
ciasto. Szybko rób kulki o średnicy 2,5 cm (ciasto prędko wysycha). W
drugim garnku zagotuj ghi/olej, powoli wkładaj kulki, smaż powoli na
małym ogniu. Trzeba poruszać garnkiem, aby się nie przypaliły. Gdy
urosną i wypłyną na wierzch można zwiększyć gaz. Jak będą miały
złotobrązowy kolor należy przełożyć je do syropu. Kulki mogą moczyć się
w syropie do 4 dni, należy je mieszać 3-4 razy w ciągu dnia. U mnie
znikają w ciągu 2 dni :) Smacznego


--
Pozdrawiam

LadyP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-01-21 23:10:22

Temat: Re: kardamon ?
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> napisał(a):

> Mo=BFna do mi=EAsa.

Zaintrygowało mnie. Dzisiaj zrobiłam na obiad pieczeń z mielonej łopatki
wieprzowej, z przypraw dodałam cebulę, czosnek, kminek mielony, pieprz, sól,
majeranek i kilka ziarenek kardamonu. Smak tego ostatniego był lekko tylko
wyczuwalny, ale był. Nooo, nie powiem, pyszne było... Jeszcze na jutro jest!

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-01-22 07:50:17

Temat: Re: kardamon ?
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 20 Jan 2007 00:10:16 +0000, czeremcha napisał(a):

> Oj, Jerzy... Dlatego napisałam tak szczegółowo, bo wiedziałam, że można się
> pomylić. Na zdjęciu są, powiedzmy, torebki nasienne. W każdej są pojedyncze
> nasionka, kuleczki właśnie. Jak mówisz - ziarnko maku - to masz na myśli
> makówkę? Wrzucenie dwóch torebek nasiennych kardamonu do jednego słoika to
> byłoby straszne przegięcie.
>
> Do filiżanki kawy też nie dodaję więcej niż 3-4 "kuleczki" - ziarenka.

Jeśli chodzi o stosowanie kardamonu, to możemy dodawać te nasionka
(kuleczki) w całości bez strąka. Mozna także rozgnieść je w moździeżu, czy
zemleć w młynku do kawy/pieprzu. Rozgniatanie i mielenie jest wskazane
razem ze strąkiem (czyli tą torebką nasienną) - ona ma też ten sam aromat
i też jest "jadalna".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepis na parzonego stolca
Dobranoc moja kuchnio.
Do tych podszywancow
W TVP 1
IDIOCI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »