« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-23 08:23:58
Temat: karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?co dodac do skarmelizowanego cukru by po zastygnieciu
byl bardziej miekki?
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-23 14:03:39
Temat: Re: karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?Użytkownik Chesky napisał:
> co dodac do skarmelizowanego cukru by po zastygnieciu
> byl bardziej miekki?
>
> -
Karmel jest w postaci krystalicznej tak jak cukier, cukier też nie może
byc miękki. Cukier twardy jest jak Roman Bratny. Karmel tak jak cukier
można np. rozpuścic w wodzie.
Pozdrawiam
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 00:10:27
Temat: Re: karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?tomasoburkaso napisał(a):
> Karmel jest w postaci krystalicznej tak jak cukier, cukier też nie może
> byc miękki. Cukier twardy jest jak Roman Bratny. Karmel tak jak cukier
> można np. rozpuścic w wodzie.
dlatego tez pytalem co dodac aby uzyskac konsystencje zadka finalnie miekka.
Ale zaczerpnalem juz z innego przepisu gdzie m.in. potrzebna jest
masa karmelowa, czyli - maslo+jajko mieszamy z skarmelizowanym
cukrem i mamy finalnie nietwardniejacy karmel.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 06:30:42
Temat: Re: karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?> tomasoburkaso napisa�(a):
> > Karmel jest w postaci krystalicznej tak jak cukier, cukier teĹź nie moĹźe
> > byc mi�kki. Cukier twardy jest jak Roman Bratny. Karmel tak jak cukier
> > moşna np. rozpu�cic w wodzie.
>
> dlatego tez pytalem co dodac aby uzyskac konsystencje zadka finalnie miekka.
> Ale zaczerpnalem juz z innego przepisu gdzie m.in. potrzebna jest
> masa karmelowa, czyli - maslo+jajko mieszamy z skarmelizowanym
> cukrem i mamy finalnie nietwardniejacy karmel.
A jak dokładnie to się robi z tym masłem i jajkiem? Masło rozpuścić?
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 13:53:09
Temat: Re: karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?pusiak napisał(a):
> A jak dokładnie to się robi z tym masłem i jajkiem? Masło rozpuścić?
> pusiak
400g cukru
300g masla
4-5 zoltek (lub 2-3 cale jajka jesli komus sie nie chce bawic
w oddzielanie)
rozpuszczamy na malym ogniu maslo i dajemy polowe cukru
najlepiej puder - lepiej sie bedzie rozpuszczal w masle
czyli 200g, pozniej dodajemy do tego zoltka (jajka)
plomien uprzednio zminimalizowac zeby jajka sie nie sciely,
mieszamy i mozna wtedy zwiekszyc ogien by lekko zagotowac.
Drugie 200g cukru(zwykly) karmelizujemy,
jak cukier sie skarmelizuje odrazu mieszamy obydwie masy
na lekkim ogniu.
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |