Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kluski kładzione z ziemniaków

Grupy

Szukaj w grupach

 

kluski kładzione z ziemniaków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-03-27 14:39:23

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości

> Kluski mama robiła z surowych startych ziemniaków, takich jak na placki
> ziemniaczane, może z trochę większą ilością mąki albo mąki ziemniaczanej
> (nie pamiętam dokładnie),

Maka, taka jak do plackow ziemniaczanych-pszenna. Ziemniaki zetrzec na tarce
jak na placki, przelozyc na durszlak wylozony gaza i poczekac, az odcieknie
woda. Wode delikatnie wylewac, a do masy dod. maczke, ktora utworzy sie na
dnie naczynia z woda.

> Aha, i one nie mają nic wspólnego z kluskami śląskimi, jak tu niektórzy
> piszą.

Zgadza sie:)

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.pajacyk.pl/index.php3


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-03-27 14:39:27

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
news:e08sp9$spn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Oj tak - one były zdecydowanie z tartych, surowych ziemniaków. Kluski
> śląskie znam - i to na pewno nie jest to. Dziękuję wszystkim za
> odpowiedzi. Poeksperymentujemy zatem dzisiaj w kuchni - bo też mam na nie
> niezwykłą ochotę.

Sląskie tez są z surowych ziemniaków. Tez sa wtedy czarne / szare / brzydkie
/ stalowe / inne okreslenie prosze wstawić. Moje ulubione kluski :)

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-03-27 14:45:08

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Iwona_s" <i...@T...pl> wrote in message
news:e08sl3$8rj$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>
>> Kluski śląskie robi się tak: gotowane (gorące!!!) ziemniaki przepuszcza
>> się przez praskę lub maszynkę układa równo w naczyniu i dzieli na krzyż,
>> wyjmuje się 1/4, można to nałożyc na resztę ziemniaków, a wolne miejsce
>> wypełnia się mąką ziemniaczaną i szybko (ma być gorące) miesza, można
>> dodać jajka, formuje kulki, które po ugotowaniu są takie lekko
>> gumowate...
>
> Ze wszystkim sie zgodze, tylko nie z tym "gorace". Do przepuszczenia przez
> praske-ok, moze byc, ale nie do mieszania. Kiedys tak zrobilam i dodane do
> goracej masy jajko rozwarstwilo mi sie (ugotowalo sie jakby na twardo!) i
> nijak rozetrzec go nie moglam. Poza tym moim lapkom tez nie bylo
> przyjemnie:(
>
> Pozdrawiam
> Iwona, co jesli robi slaskie kluchy, to studzi ziemniaki, albo robi z
> "wczorajszych" - bardzo zimnych i zawsze wychodzi jak trza:)

E tam!, po pierwsze jajko nie jest konieczne, po drugie jeżeli już, to
właśnie do schłodzonych ziemniaków, a na łapki - od czego drewniane
warząchwie?
Podobno człowiek nie małpa, używa większej ilości narzędzi...
Są do mieszania w ręcznych robotach ślimakowate mieszadła, na gorąco mąka
ziemniaczana zamienia się w klej jak w kisielu... Smacznego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-03-27 14:48:35

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:e08rsu$81h$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
>
> > Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> > kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> > Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> > nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
>
> To tak zwane szare kluski, albo czarne, albo zelazne... Co region, to inna
> nazwa.
> Bardzo pyszne, szczegolnie podsmazone na smalcu, polane tluszczem +
cebulka
> + ew.boczek wedzony. Mozna podac np. z kapusta zasmazana lub buraczkami.
>

Wszystko sie zgadza...tarte ziemnaki+maka+jajko...ale te kluseczki idealne
są z czerniną...

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-03-27 15:50:32

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:e08t4i$9ac$1@news.dialog.net.pl...
> Maka, taka jak do plackow ziemniaczanych-pszenna. Ziemniaki zetrzec na
tarce
> jak na placki, przelozyc na durszlak wylozony gaza i poczekac, az
odcieknie
> woda. Wode delikatnie wylewac, a do masy dod. maczke, ktora utworzy sie na
> dnie naczynia z woda.

Szybsza metoda- ziemniaki w sokowirowce. Z soku trzeba dodac do tego
suchego, skrobie/maczke ktora osiadzie na dnie naczynia z sokiem - i dodac
troche soku, jajo make. /napisalem soku, bo w sokowirowce robi sie sok -
moze byc ziemniaczany/
> > Aha, i one nie mają nic wspólnego z kluskami śląskimi, jak tu niektórzy
> > piszą.
>
> Zgadza sie:)
Zgadza sie.
pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-03-27 18:35:32

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Dominik Jan Domin napisał(a):

>
> Sląskie tez są z surowych ziemniaków. Tez sa wtedy czarne / szare / brzydkie
> / stalowe / inne okreslenie prosze wstawić. Moje ulubione kluski :)

Wg jakiej kuchni? Bo IMO i we wszystkich mi znanych kucharskich
książkach, kluski śląskie są z ugotowanych wcześniej ziemniaków
przepuszczonych przez praskę, w kształcie kulek z dziurką/zagłębieniem.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-03-27 18:38:02

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Iwona_s napisał(a):

> Ze wszystkim sie zgodze, tylko nie z tym "gorace".

Zgadzam się. Jak się gorące połączy z mąką, to zrobi się glut trudny do
lepienia. Gorące można przepuścic przez praskę, ale poczekać aż wystygną
i dopiero coś z nimi robić dalej.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-03-27 18:41:34

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e09bdv$kff$3@proxy.provider.pl...
> Iwona_s napisał(a):
>
>> Ze wszystkim sie zgodze, tylko nie z tym "gorace".
>
> Zgadzam się. Jak się gorące połączy z mąką, to zrobi się glut trudny do
> lepienia. Gorące można przepuścic przez praskę, ale poczekać aż wystygną i
> dopiero coś z nimi robić dalej.

Eeeee... zawsze mieszałam gorące i zawsze miałam poparzone ręce, a ten glut
to chyba właśnie po to, żeby sie kupy trzymało.
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
************************* www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-03-27 18:55:53

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> szukaj wiadomości tego autora

No nic to - zrobiłam te szare kładzione kluski z utartych, surowych
ziemniaków.
Wyszły takie sobie. Pierwsza partia mi "zrobiła zupę w garnku". No ale od
czego mamy rozum - dodałam więcej mąki. Nowa woda do garnka - i póżniej
wyszły lepiej. Zrobiłam jeden błąd - nie odlałam soku z utarych ziemniaków
(a było go sporo) - może dlatego były bardziej mączne niż ziemniaczane.
Myślę, że za tydzień - bo na razie dzisiaj mam ich dosyć - wyjdą o niebo
lepsze.
Pozdrawiam z nadzieją - Zosia
Ps. Ale i tak na mój głodny żołądek - z podsmażoną cebulką były całkiem,
całkiem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-03-27 19:16:24

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości

>Zrobiłam jeden błąd - nie odlałam soku z utarych ziemniaków (a było go
>sporo) - może dlatego były bardziej mączne niż ziemniaczane.
> Myślę, że za tydzień - bo na razie dzisiaj mam ich dosyć - wyjdą o niebo
> lepsze.

To nie weszlas na strone (podal M.Z.), zeby przejrzec przepis??? Odlanie
wody jest tu bardzo istotne, z zachowaniem maczki, ktora sie zbiera na dnie.
Jak to sie mowi: pierwsze sliwki robaczywki. Potem juz bedzie lepiej:)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.pajacyk.pl/index.php3


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

NA WESOLO
agd
energetyczne koktaile
Tatarak do chleba?
Czy ktoś ma może doświadczenie...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »