Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Date: Mon, 27 Mar 2006 16:45:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <e08tss$4j2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl> <e08qr5$g3i$1@news.onet.pl>
<e08s3q$pv3$1@atlantis.news.tpi.pl> <e08sl3$8rj$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: abcw78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1143470813 4706 83.6.238.78 (27 Mar 2006 14:46:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Mar 2006 14:46:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0612-4, 2006-03-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264156
Ukryj nagłówki
"Iwona_s" <i...@T...pl> wrote in message
news:e08sl3$8rj$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>
>> Kluski śląskie robi się tak: gotowane (gorące!!!) ziemniaki przepuszcza
>> się przez praskę lub maszynkę układa równo w naczyniu i dzieli na krzyż,
>> wyjmuje się 1/4, można to nałożyc na resztę ziemniaków, a wolne miejsce
>> wypełnia się mąką ziemniaczaną i szybko (ma być gorące) miesza, można
>> dodać jajka, formuje kulki, które po ugotowaniu są takie lekko
>> gumowate...
>
> Ze wszystkim sie zgodze, tylko nie z tym "gorace". Do przepuszczenia przez
> praske-ok, moze byc, ale nie do mieszania. Kiedys tak zrobilam i dodane do
> goracej masy jajko rozwarstwilo mi sie (ugotowalo sie jakby na twardo!) i
> nijak rozetrzec go nie moglam. Poza tym moim lapkom tez nie bylo
> przyjemnie:(
>
> Pozdrawiam
> Iwona, co jesli robi slaskie kluchy, to studzi ziemniaki, albo robi z
> "wczorajszych" - bardzo zimnych i zawsze wychodzi jak trza:)
E tam!, po pierwsze jajko nie jest konieczne, po drugie jeżeli już, to
właśnie do schłodzonych ziemniaków, a na łapki - od czego drewniane
warząchwie?
Podobno człowiek nie małpa, używa większej ilości narzędzi...
Są do mieszania w ręcznych robotach ślimakowate mieszadła, na gorąco mąka
ziemniaczana zamienia się w klej jak w kisielu... Smacznego.
|