Data: 2006-03-28 02:51:26
Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 27 Mar 2006 21:16:24 +0200, "Iwona_s" <i...@T...pl>
wrote:
>To nie weszlas na strone (podal M.Z.), zeby przejrzec przepis??? Odlanie
>wody jest tu bardzo istotne, z zachowaniem maczki, ktora sie zbiera na dnie.
Dokladnie tak samo istotne jak przy pyzach - placki ziemniaczane mozna
smazyc ze swiezo utartych ziemniakow (bo obrobka termiczna odbywa sie
w goracym tluszczu i woda po prostu odparuje) ale w przypadku klusek
zelaznych a tym bardziej klasycznych pyz (do ktorych maki sie wcale
nie dodaje) pozostawienie calej ilosci wody zawartej w ziemniakach
spowoduje ze przy gotowaniu w wodzie to wszystko sie rolzlezie - tak
mozna klej do tapet ugotowac ale nie kluski zelazne czy pyzy!
Odcedzenie wody i sedymentacja krochmalu z tego odcieku jest
podstawowa sprawa.
--
Darek
|