Data: 2006-08-22 22:04:27
Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "LadyP1022" <l...@n...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W artykule news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl,
niejaki(a): Zosia z adresu <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał(a):
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta
> ich szarość była kontrowersyjna - to smakowały
> wyśmienicie. Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może
> one inaczej się nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
> Pozdrawiam - Zosia
Cześć,
u mnie w domu nazywamy te kluchy przycierakami. Ziemniaki trzeba zetrzeć
na tarce i dodać mąkę pszenną (musi wyjść dość gęste ciasto), gotuje się
w osolonej wodzie. Ja dzielę ciasto na kilka porcji, przekładam na
talerz i z niego zrzucam łyżką do wody, wychodzą takie nierówne kluski.
Podaję okraszone skwarkami i cebulką oraz dodaję biały ser. I tyle, cała
filozofia.
--
Pozdrawiam
LadyP
|