« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-28 19:10:33
Temat: Re: kluski slaskie
-----Original Message-----
From: asia <j...@h...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 28 czerwca 2000 10:55
Subject: Re: kluski slaskie
>
>Jarek <n...@u...krakow.pl> wrote in message
>news:8jcdpg$ieo$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>> >Co to jest modra kapusta, choc nie jestem pewna czy przyrzadzam ja na
>> sposob
>> >slaski, ale co to rolada? Pozdrawiam - Agnieszka.
>>
>>
>> Modra kapusta to po prostu surówka z kapusty czerwonej...
>>
>> Jarek
>Jak dla mnie to nie jest SUROWKA, tylko poszatkowana kapusta, gotowana w
>osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodaje sie troche tluszczu, octu i drobno
>posiekanej cebulki, i sporo pieprzu. Przynajmniej u mnie w domu. Jesy
>pyszna.
>Pozdrawiam :-)
>Asia z Katowic
>
W Poznaniu modra to tez nie surowka - tylko kapusta potraktowana wysoka
temperatura, z tluszczykiem oczywisce i czasem z jabluszkiem.
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-29 05:29:08
Temat: Re: kluski slaskieHerbatka <b...@d...com.pl> wrote:
> >> Modra kapusta to po prostu surówka z kapusty czerwonej...
> >>
> >> Jarek
> >Jak dla mnie to nie jest SUROWKA, tylko poszatkowana kapusta, gotowana w
> >osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodaje sie troche tluszczu, octu i drobno
> >posiekanej cebulki, i sporo pieprzu. Przynajmniej u mnie w domu. Jesy
> >pyszna.
> >Pozdrawiam :-)
> >Asia z Katowic
> >
> W Poznaniu modra to tez nie surowka - tylko kapusta potraktowana wysoka
> temperatura, z tluszczykiem oczywisce i czasem z jabluszkiem.
> Herbatka
Kapusza modra to po prostu inna nazwa kapusty czerwonej.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 06:14:07
Temat: Re: kluski slaskie
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ecz85i.1tsusf5smvi0aN%wlos@tele.com.pl...
> Kapusza modra to po prostu inna nazwa kapusty czerwonej.
>
> Wladyslaw
Jasne, ze tak, juz to ktos napisal. Chodzi o to, w jaki sposob przyrzadza
sie ta modra/czerwona kapuste do rolad i klusek na Slasku (i nie tylko ).
Asia:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 12:57:47
Temat: Odp: kluski slaskie
wielkie dzieki za przepis na kluchy :-).
Ja akurat jadlam je nie z roladami (czy zrazami: - jak zwal tak zwal)i modra
kapusta, ale z pyszna pieczenia, gestym sosikiem i kapusta z
grzybami....mniam..!:-)))
Pozdrawiam
Beata:-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 08:12:55
Temat: Re: kluski slaskie>
> W Poznaniu modra to tez nie surowka - tylko kapusta potraktowana wysoka
> temperatura, z tluszczykiem oczywisce i czasem z jabluszkiem.
> Herbatka
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
Mimo, że ni jestem z Wlkp. to wiem że do modrej oprócz jabłuszka dodaje sięm
czasem równieć rodzynki.
I z kluchami na lompie.
i z gulaszykiem
O qrde,
już mam pomysł na obiad.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |