| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-11-30 07:58:49
Temat: Re: kolacja imieninowaBartosz Nazar <m2000[wytnijto]@poczta.onet.pl> napisał(a):
>
> > Co zrobić na ciepło na w/w okazję?
>
> Proponuję:
>
> CHILLI CONCARNE
>
> składniki:
>
> 1 kg mięsa mielonego (ja daję wieprzowe)
> dwie duże cebule
> czerwona papryka (jedna szt)
> czerwona fasolka (jedna puszka)
> woreczek ryżu
> pieprz
> ziele angielskie (kilka ziarenek, ok 5 szt)
> przyprawa chilli (wedle życzenia)
> koncentrat pomindorowy (jeden słoiczek)
>
> przyrządzanie:
>
> 1. Przysmażyć mięso mielone - przełożyć do garnka bez tłuszczu
> 2. Na tym samym tłuszczu przysmażyć cebulę - przełożyć do garnka bez
> tłuszczu
> 3. Paprykę pokroić w paski i smażyć dalej na tym samym tłuszczu - przełozyć
> do garnaka bez tłuszczu
> 4. Tłuszcz z patelni + duzy kubek wody zagotować i przelać do garnka,
> wymieszać wszystko razem
> 5. Przyprawić wedle własnego smaku (ma być dosyć ostre) dodać przecier
> pomidorowy
> 6. Gotować, czesto mieszając, dodać fasolkę i wcześniej ugotowany woreczek
> ryżu.
> 7. Wymieszać i pogotować ok 15 min. mieszając.
>
> Danie podaje się same, gdyż jest już w nim ryż i najlepsze jest na drugi
> dzień.
ja nie mówię że ten przepis jest zły, ale to nie jest chili con carne. To jest
coś zrobione na podobieństwo (zresztą małe) chili con carne.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-11-30 10:08:24
Temat: Re: kolacja imieninowaZgadzam sie. Chili Concorne jada sie z fasola i ryzem jednak bedac w
Szkocji na kilkumiesciecznym szkoleniu, zauwazylem ze oni jedza z kasza.
Tyle tylko, ze ta kasz nie jest taka jak u nas. Przyrzadza sie ja zupelnie
inaczej. U nich nazywa sie to Stuffin badz Skyrle. Taka kasze smazey sie w
bardzo duzej ilosci masła i cebuli. Pod koniec podelwa sie bulionem a
pozniej blache z w/w stuffin'em wrzuca sie do pieca konwekcyjnego na parę
na okolo 20 min. Smak jest inny, lekko twardawy, ale uwazam ze oryginalny.
Pozdr.
--
Zbyszek B.
Polski Serwis Brydżowy
http://3nt.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |