Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kolacja imieninowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

kolacja imieninowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-11-30 07:58:49

Temat: Re: kolacja imieninowa
Od: "turecky " <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bartosz Nazar <m2000[wytnijto]@poczta.onet.pl> napisał(a):

>
> > Co zrobić na ciepło na w/w okazję?
>
> Proponuję:
>
> CHILLI CONCARNE
>
> składniki:
>
> 1 kg mięsa mielonego (ja daję wieprzowe)
> dwie duże cebule
> czerwona papryka (jedna szt)
> czerwona fasolka (jedna puszka)
> woreczek ryżu
> pieprz
> ziele angielskie (kilka ziarenek, ok 5 szt)
> przyprawa chilli (wedle życzenia)
> koncentrat pomindorowy (jeden słoiczek)
>
> przyrządzanie:
>
> 1. Przysmażyć mięso mielone - przełożyć do garnka bez tłuszczu
> 2. Na tym samym tłuszczu przysmażyć cebulę - przełożyć do garnka bez
> tłuszczu
> 3. Paprykę pokroić w paski i smażyć dalej na tym samym tłuszczu - przełozyć
> do garnaka bez tłuszczu
> 4. Tłuszcz z patelni + duzy kubek wody zagotować i przelać do garnka,
> wymieszać wszystko razem
> 5. Przyprawić wedle własnego smaku (ma być dosyć ostre) dodać przecier
> pomidorowy
> 6. Gotować, czesto mieszając, dodać fasolkę i wcześniej ugotowany woreczek
> ryżu.
> 7. Wymieszać i pogotować ok 15 min. mieszając.
>
> Danie podaje się same, gdyż jest już w nim ryż i najlepsze jest na drugi
> dzień.

ja nie mówię że ten przepis jest zły, ale to nie jest chili con carne. To jest
coś zrobione na podobieństwo (zresztą małe) chili con carne.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-11-30 10:08:24

Temat: Re: kolacja imieninowa
Od: ZYHUS <k...@...internecie.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Zgadzam sie. Chili Concorne jada sie z fasola i ryzem jednak bedac w
Szkocji na kilkumiesciecznym szkoleniu, zauwazylem ze oni jedza z kasza.
Tyle tylko, ze ta kasz nie jest taka jak u nas. Przyrzadza sie ja zupelnie
inaczej. U nich nazywa sie to Stuffin badz Skyrle. Taka kasze smazey sie w
bardzo duzej ilosci masła i cebuli. Pod koniec podelwa sie bulionem a
pozniej blache z w/w stuffin'em wrzuca sie do pieca konwekcyjnego na parę
na okolo 20 min. Smak jest inny, lekko twardawy, ale uwazam ze oryginalny.

Pozdr.

--
Zbyszek B.
Polski Serwis Brydżowy
http://3nt.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak to sie robi ??
Jak zrobić dobrą zupę rybną?
Przepisy dietetyczne na Boże Narodzenie??
Pomysły na sos do spaghetti - są jakieś?
Alkoholomierz do nalewek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »