Data: 2006-07-29 14:07:53
Temat: Re: kort do tenisa
Od: "Crimson" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:eafpf8$g3h$4@nemesis.news.tpi.pl...
> Pamiętam jak w latach 70 robiliśmy korty na podwórku, oczywiście ziemne
> i z nawierzchnią z mączki ceglanej. Surowiec w postaci starych cegieł
> był wówczas w zasięgu ręki bo rozbierano stare baraki.
> Od góry szła warstwa ok. 1-1,5 cm mączki ceglanej, która była mielona
> na miejscu;
> - pod nią warstwa 4-5 cm specjalnej glinki, to było gdzieś kupione;
> - niżej cztery warstwy [w sumie ok. 10 cm] żwiru o gradacji 5-10-20-30
> mm, to się zamawia w żwirowni posortowane;
> - poniżej 5-10 cm tłuczonego grubego żużla, z własnej kotłowni;
> - najniżej 5-10 cm warstwa tłucznia ceglanego, tego rozbiórkowego.
> W sumie musisz wybrać rodzimy grunt na ok. 40-50 cm głębokości. U nas
> usypano z tego wały "przeciwwiatrowe" wokół kortów. A wałowania każdej
> warstwy było co niemiara, no i mnóstwo wody też potrzeba przy budowie.
> No to co porwiesz się samemu?
Pfff,
wydrukowałem Twoj przepis, zawioze dzis
na wies i poloze w koszulce na bojlerze w lazience ;)))
pozdrawiam
-cr-
|