« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-01-24 22:47:28
Temat: kuchenka otwierana jak szufladajacy producenci oferują kuchenki (do zabudowy) otwierane nietradycujnie -
tzn jak szuflada?
gdzieś taką widziałam na ekspozycji, lecz nie zapamiętałam modelu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-01-25 03:40:51
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szufladaUżytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hjiiiq$kjs$1@node1.news.atman.pl...
> jacy producenci oferują kuchenki (do zabudowy) otwierane nietradycujnie -
> tzn jak szuflada?
> gdzieś taką widziałam na ekspozycji, lecz nie zapamiętałam modelu
Bosch ( http://tiny.pl/hm5j6 ), Siemens ( http://tiny.pl/hm5jv ).
I na pewno kilka innych firm.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-01-25 03:50:48
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szuflada
"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:hjiiiq$kjs$1@node1.news.atman.pl...
> jacy producenci oferują kuchenki (do zabudowy) otwierane nietradycujnie -
> tzn jak szuflada?
> gdzieś taką widziałam na ekspozycji, lecz nie zapamiętałam modelu
Żaden problem - wystarczą odpowiedniej długości szyny szufladowe
wzmocnione aby można było korzystać z większych garnków. Osobiście wolałbym
zastosować podnoszony blat - pewniejsze i stabilniejsze rozwiązanie.
Podnoszony blat to także dobre rozwiązanie w małych kuchniach na korzystanie
z blatu roboczego schowanego pod spodem jako stolnicy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-01-25 13:55:20
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szufladaDnia Sun, 24 Jan 2010 23:47:28 +0100, yapann napisał(a):
> jacy producenci oferują kuchenki (do zabudowy) otwierane nietradycujnie -
> tzn jak szuflada?
> gdzieś taką widziałam na ekspozycji, lecz nie zapamiętałam modelu
Jak już Ci odpisano - wiele firm, podejrzewam że każda ma w ofercie
przynajmniej jeden model z otwieraniem szufladowym.
Z osobistych obserwacji widzę kilka wad:
- cholernie łatwo to otworzyć - wada przy dzieciach (wiem, dzieci się nie
wpuszcza do kuchni samopas ;).
- zostałem spacyfikowany przez lepszą połowę za pomysł zakupu takiej
kuchenki - "bo się ciasto przeziębi" :) Ale fakt, otwarcie by coś
obejrzeć czy pomacać sprawi że sporo ciepła ucieknie...
Może rozważ kuchenkę otwieraną tradycyjnie, za to z prowadnicami
teleskopowymi zamiast tradycyjnych drabinek? Niektóre modele mają to
w standardzie, w wielu innych jest to opcjonalne wyposażenie które można
potem dokupić. Kilka razy słyszałem już że prowadnice Boscha są lepsze i
bardziej długowieczne niż innych producentów - nie wiem ile w tym prawdy,
ponoć wynika to z faktu że są zamknięte podczas gdy pozostałe nie...
Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-01-26 11:02:13
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szufladayapann wrote:
> jacy producenci oferują kuchenki (do zabudowy) otwierane
> nietradycujnie - tzn jak szuflada?
> gdzieś taką widziałam na ekspozycji, lecz nie zapamiętałam modelu
Bzudra jak dla mnie, wysunieta kuchenka-ruszt to i wysuniete drzwi, masz dostep
tylko z bokow i gory, kupa ciepla idzie w komin. Bzdura nie warta kasy. A jak
robisz cos na 2 poziomach na raz (oszczednosc energii i czasu - np przed
swietami) to jak zamieszasz na dole?
Kup normalna z teleskopami solidnymi - wysuniecie banalne i latwe, nie kupuj
kuchenek bez teleskopow, znajomi kupil sobie. Wysuniecie pulki drucianej to
koszmar - chodzi to jak 1000letni most zwodzony. Szarpac sie trzeba by wyszlo a
w przypadku gorocego piekarnika i 5L brytwanny szklanej (slisko!) to jest
igranie z losem. Teleskopy i zwykly piekarnik to to czego szukasz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-01-26 23:44:33
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szuflada"Koteczek" <n...@s...org> wrote in message
news:hjmiom$1e1$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Kup normalna z teleskopami solidnymi
ale na czym polega 'solidność teleskopów?' - tak użytkowo rzecz biorac
> . Teleskopy i zwykly piekarnik to to czego szukasz.
dziś widziałam Simensa (nie znam modelu) otwieranego jak szafa (w bok).
Kompletne nie mam tu zdania - zapewne bym se wyrobiła używajac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-01-27 08:36:22
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szufladayapann pisze:
>
> dziś widziałam Simensa (nie znam modelu) otwieranego jak szafa (w bok).
> Kompletne nie mam tu zdania - zapewne bym se wyrobiła używajac
Ja mam taki... nie wiem jakiej firmy gdyż był już na tym mieszkaniu
razem z kuchnią a ja je tylko wynajmuję. Nie polecam, ciężko się
przestawić, mój jest mniejszy niż tradycyjny, ciepło całe ucieka jak
człowiek potrzebuje na chwile otworzyć i nie wiem jak inne ale mój żeby
zamknąć trzeba zatrzasnąć.
mamqa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-01-27 09:27:45
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szuflada"mamqa" <m...@o...pl> wrote in message news:hjotti$bdc$1@news.onet.pl...
> przestawić, mój jest mniejszy niż tradycyjny, ciepło całe ucieka jak
> człowiek potrzebuje na chwile otworzyć
a z jakiego nie ucieka / ucieka mniej? czy w bok czy w górę w tradycyjnym
tyle samo trzeba uhylić na moje oko (a ciepło idzie w górę).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-01-28 08:05:30
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szufladayapann pisze:
> "mamqa" <m...@o...pl> wrote in message news:hjotti$bdc$1@news.onet.pl...
> a z jakiego nie ucieka / ucieka mniej? czy w bok czy w górę w
> tradycyjnym tyle samo trzeba uhylić na moje oko (a ciepło idzie w górę).
Ja żeby sprawdzić patyczkiem ciasto czy podlać kurczaka muszę otworzyć
piekarnik na całość żeby się dostać do blachy, a piekarnik otwierany od
góry wystarczy troszkę uchylić, więc myślę że strata ciepła jest dużo
mniejsza.
mamqa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-01-28 08:39:07
Temat: Re: kuchenka otwierana jak szuflada
"mamqa" <m...@o...pl> wrote in message news:hjrgfl$9ag$1@news.onet.pl...
> yapann pisze:
> > "mamqa" <m...@o...pl> wrote in message news:hjotti$bdc$1@news.onet.pl...
>
> > a z jakiego nie ucieka / ucieka mniej? czy w bok czy w górę w
> > tradycyjnym tyle samo trzeba uhylić na moje oko (a ciepło idzie w górę).
>
> Ja żeby sprawdzić patyczkiem ciasto czy podlać kurczaka muszę otworzyć
> piekarnik na całość żeby się dostać do blachy, a piekarnik otwierany od
> góry wystarczy troszkę uchylić, więc myślę że strata ciepła jest dużo
> mniejsza.
>
> mamqa
Straty nie są wielkie, gorzej gdy ciasto sie zaziębi. Dlatego lepiej miec
zwykły miernik uniwersalny z możliwością pomiaru temperatury i przewód sondy
przepuścić pomiedzy piekarnikiem a dzrwiczkami. Co więcej, sonę mozna
umieścić w dowolnym miejscu ciasta.
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=02961
Sama sonda (czujnik) jest to czarna kropka na końcu tego niebieskiego
odcinka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |