« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-04-21 13:24:04
Temat: kurczak i rozmarynWitam,
Błagalnie szybko proszę o ciekawy przepis na kurczaka ze świeżym rozmarynem.
Może ktoś jadł coś genialnego? Może oprócz kurczaka rozmaryn pasuje do
czegoś jeszcze?
Będę wdzięczna za pomoc!
ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-04-21 15:56:31
Temat: Re: kurczak i rozmarynOn 21 Kwi, 15:24, "Ania" wrote:
> Błagalnie szybko proszę o ciekawy przepis na kurczaka ze świeżym rozmarynem.
> Może ktoś jadł coś genialnego? Może oprócz kurczaka rozmaryn pasuje do
> czegoś jeszcze?
Mnie się wydaje, że to zależy ile go dasz.
Rozmaryn
Pochodzenie
Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Do Europy
Środkowej przywędrował za sprawą legionów rzymskich, a niektóre
zapiski mówią nawet, że dzięki plemionom germańskim, urządzającym w
III w. n.e. liczne wyprawy wojenne na rdzenne terytoria Imperium
Romanum. Z obszarów śródziemnomorskich bardzo wcześnie trafił w inne
rejony Europy. W średniowieczu rozmaryn służył za paszę dla owiec,
dzięki czemu po uboju ich mięso uzyskiwało wyborny smak. Znany był
również wówczas rozmarynowy miód, głównie z okolic Narbonny
(południowa Francja) i Mahon na wyspie Minorce (Morze Śródziemne). W
Langwedocji zaś - o czym napomknął kilka wieków później Theodor Jacob
z Bergzabern - krzewiny tej używano do palenia w piecach oraz
sporządzania prostych mebli.
Swoistym aromatem charakteryzują się zarówno liście, jak i kwiaty
rozmarynu. Ich smak jest orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco
cierpki, a nawet piekący. Uprawy koncentrują się przede wszystkim w
krajach śródziemnomorskich oraz w USA i Meksyku. Do głównych
producentów należy Francja (zwłaszcza Prowansja), gdzie uprawia się
rozmaryn jako doskonałą roślinę miododajną oraz Hiszpania, Maroko,
Tunezja, Włochy, Grecja, były ZSRR i Anglia. Na rynki trafia wiele
odmian handlowych rozmarynu, z których najwyższe ceny osiąga rozmaryn
prowansalski i dalmatyński. Jako przyprawy używa się suszonych, a
następnie rozdrobnionych lub zmielonych liści, albo olejku
destylowanego z liści i kwiatów.
Rozmaryn w kuchni
Dość rzadko stosuje się rozmaryn jako przyprawę samoistną, o wiele
częściej jest on ważnym składnikiem mieszanek przyprawowych, zwłaszcza
w kompozycjach z majerankiem i cząbrem. Smak i aromat rozmarynu dobrze
harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i
rybami. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek
żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo - miodowych, a nawet
piwa. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów,
smażonych ziemniaków i pizzy. Szczególnie dobrze komponuje się z
czosnkiem i grzybami duszonymi w winie. Wchodzi w skład ziół
prowansalskich, nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i
olejowym. Jako przyprawa popularny jest we Włoszech, Francji i Anglii.
Właściwości
Rozmaryn ma bardzo szerokie zastosowanie. Wchodzi w skład m.in.
maseczek odświeżających, płynów do kąpieli ujędrniających skórę,
kojących system nerwowy, łagodzących bóle reumatyczne, poprawiających
krążenie krwi.
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/653/582/
Dodajemy go do:
- sałatki, surówki, samodzielne dania z pomidorów
- wołowina
- baranina
- dziczyzna
- ryby
a nic nie mam o drobiu.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-04-21 16:24:53
Temat: Re: kurczak i rozmarynDnia Tue, 21 Apr 2009 15:24:04 +0200, Ania napisał(a):
> Witam,
>
> Błagalnie szybko proszę o ciekawy przepis na kurczaka ze świeżym rozmarynem.
> Może ktoś jadł coś genialnego? Może oprócz kurczaka rozmaryn pasuje do
> czegoś jeszcze?
TYLKO jagnięcina...
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-04-21 18:17:50
Temat: Re: kurczak i rozmarynIkselka pisze:
> Dnia Tue, 21 Apr 2009 15:24:04 +0200, Ania napisał(a):
>
>> Witam,
>>
>> Błagalnie szybko proszę o ciekawy przepis na kurczaka ze świeżym rozmarynem.
>> Może ktoś jadł coś genialnego? Może oprócz kurczaka rozmaryn pasuje do
>> czegoś jeszcze?
>
> TYLKO jagnięcina...
???
Zabijasz smak i aromat młodego mięsa?
Dlaczego mnie to nie dziwi?
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-04-21 18:35:03
Temat: Re: kurczak i rozmarynZrobiłam kurczaka z czosnkiem, rozmarynem i białym winem, do tego śmietana.
Wyszedł...boski!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-04-21 19:23:30
Temat: Re: kurczak i rozmarynUżytkownik "Ania" napisał:
> Może oprócz kurczaka rozmaryn pasuje do
> czegoś jeszcze?
Do czegoś jeszcze: tagliatelle z boczniakami i rozmarynem....
bossskie! :) Albo...
http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?
0,0,307
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-04-21 19:23:50
Temat: Re: kurczak i rozmarynDnia Tue, 21 Apr 2009 20:17:50 +0200, JerzyN napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 21 Apr 2009 15:24:04 +0200, Ania napisał(a):
>>
>>> Witam,
>>>
>>> Błagalnie szybko proszę o ciekawy przepis na kurczaka ze świeżym rozmarynem.
>>> Może ktoś jadł coś genialnego? Może oprócz kurczaka rozmaryn pasuje do
>>> czegoś jeszcze?
>>
>> TYLKO jagnięcina...
>
> ???
> Zabijasz smak i aromat młodego mięsa?
> Dlaczego mnie to nie dziwi?
Bo nie znasz się na kuchni.
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-04-21 19:26:49
Temat: Re: kurczak i rozmarynAnia pisze:
> Zrobiłam kurczaka z czosnkiem, rozmarynem i białym winem, do tego śmietana.
> Wyszedł...boski!
Tia, a cóż innego zabije smak ryby w kurczaku?
;-)
Tyle, że jak się to ma do jagnięciny?
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-04-21 19:27:41
Temat: Re: kurczak i rozmaryn
Użytkownik "Ania" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:gsl45t$qq8$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Zrobiłam kurczaka z czosnkiem, rozmarynem i białym winem, do tego
> śmietana. Wyszedł...boski!
To pochwal się ci i jak, proszę.
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-04-21 19:29:14
Temat: Re: kurczak i rozmarynUżytkownik "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gsl6ng$e15$1@inews.gazeta.pl...
>
> To pochwal się ci i jak, proszę.
Ło kurcze;
co i jak
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |